Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

December 7-én 17 órára közmeghallgatásra hívta a zámori lakosokat a képviselő-testület. A közmeghallgatás célja, hogy a helyi lakosság és a helyben érdekelt szervezetek (pl. egyesületek) közvetlenül intézhessenek a helyi közügyek tekintetében kérdést a képviselő-testülethez, vagy tehessenek javaslatot. A helyi közügy fogalmát a helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 4. §-a határozza meg, melynek értelmében a helyi közügyek alapvetően a lakosság közszolgáltatásokkal való ellátásához, valamint a helyi önkormányzás és a lakossággal való együttműködés szervezeti, személyi és anyagi feltételeinek megteremtéséhez kapcsolódnak.

Elsőként Pátrovics Benedek polgármester adott részletes áttekintést a 2017-es esztendő helyi történéseiről, a község életével, a képviselő-testület döntéseivel kapcsolatos kérdésekről (ezeket a Zámori Hírek rendszeresen közreadja lapszámaiban, Közös ügyeink – dolgozik a testület címmel, ezért ismételt felsorolásuktól eltekintünk – a szerk.).

Ezt követően a közmeghallgatás résztvevői tették meg észrevételeiket, intéztek kérdéseket a polgármesterhez, a képviselő-testület tagjaihoz és a jegyzőhöz.

Az első hozzászóló a zöldhulladék szakszerűtlen és a helyi rendeletben meghatározott időszakon túli égetéséről beszélt. Mint elmondta, előfordul, hogy frissen levágott, nehezen égő zöldhulladékot gyújtanak meg (és esetenként hagynak magára), ami gyakran több napig is izzik, füstölög, rontva a levegő minőségét és zavarva a környéken lakók életét. Pátrovics Benedek polgármeter válaszában elmondta: rendelet szabályozza, mikor lehet elégetni a kerti hulladékot (kedden és csütörtökön). Fontos, hogy ne hagyjuk szó nélkül a szabálytalanságokat, még akkor is, ha ebből – kis falu lévén, mindenki ismer mindenkit – nézeteltérések származnak. A polgármester fontosnak nevezte a szemléletformálást. Ha mindenki betartaná a saját magunk alkotta szabályokat, nem lennének ilyen jellegű gondok.

Egy másik lakos a községből kivezető utak mentén lerakott sittet, összetört üvegtáblákat, szemetet tette szóvá. Hogyan lehetne megszüntetni ezt a gyakorlatot, van-e mód felelősségre vonni az elkövetőket? – tette fel a kérdést.

A polgármester szerint nem biztos, hogy zámoriak szegik meg a szabályokat, utólag nehéz megállapítani, hogy ki volt az elkövető. A károk elhárításáról és az esetleges felelősségre vonásról dr. Újházi Miklós jegyző beszélt. Mint elmondta, létezik egy jogszerű és egy hatékony megoldás. Mivel az illegálisan lerakott szemét eltávolítása a lerakó, illetve az adott ingatlan tulajdonosának feladata, őket kell/lehet eljárás alá vonni. Az elmúlt évek gyakorlata azt bizonyítja, hogy ez a módszer nem eredményes. A hatékony megoldás az, ha az önkormányzat megbíz egy ezzel foglakozó vállalkozót, aki elvégzi a feladatot. Természetesen ez pénzbe kerül, a község költségvetésében forrást kell biztosítani erre a célra.

Több résztvevő felvetette a szelektív hulladékgyűjtés kérdését, mint megoldandó feladatot. A válaszban elhangzott: napirenden van a téma. Mivel e terület törvényileg teljességgel szabályozott, önmagában az önkormányzat semmit nem tehet. A „Hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés” megkötése után oldódhat meg a kérdés. A szerződés előkészítés alatt áll, reményeink szerint 2018-ban életbe lép, így már a jövő évtől elindulhat a hulladék szelektív gyűjtése.

A Településképi Arculat Kézikönyv munkaanyaga érintette a község közterületei fásításának kérdéskörét. A téma több, lelkes lokálpatrióta érdeklődését is felkeltette. Elhatározták, hogy javaslataikkal és önkéntes munkájukkal motorjai lesznek a program megvalósításának. Elképzeléseiket megosztották a képviselő-testülettel is. A projekt indítására vonatkozó kérdésük kapcsán elhangzott: a képviselő-testület támogatja az elképzelést, és hamarosan bizottsági ülés napirendjére kerül a téma.

A közmeghallgatás során, több téma kapcsán is felmerült a szemléletformálás fontossága. Javaslatként elhangzott: a helyi újság hangsúlyosan foglalkozzon közvetlen környezetünk megóvásának, tisztán tartásának kérdéseivel. Egyrészt mutassa be, hogy milyen maradandó károkat okoz, ha felelőtlenül bánunk természeti értékeinkkel. Másrészt pedig sarkallja arra az itt élőket, hogy tartsák be az írott és íratlan szabályokat, illetve tegyék szóvá, dokumentálják, ha környezetkárosítást tapasztalnak a faluban vagy környékén.

K. Z.

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2018.dec. 10 H
Milyen is az igazi Karácsony?

Elérkezett a december, az év utolsó hónapja, melyet a magyar népi kalendárium Álom havának, vagy [ ... ]

OrszágosBővebben
2018.dec. 06 Cs
Nem éri meg fémhulladékkal trükközni

A NAV munkatársai fémkereskedelmi ellenőrzéskor súlyos szabálytalanságot [ ... ]

OrszágosBővebben
2018.dec. 01 Szo
Vigyázat, a pénzünket akarják!

Az elmúlt hetekben tömegesen kaptak felhasználói bejelentéseket a kibervédelmi szolgáltató egy [ ... ]

OrszágosBővebben
2018.nov. 16 P
Alkalmazkodjunk a téli útviszonyokhoz!

Közlekedési szakemberek szerint a téli balesetek egyik fő oka az alkalmazkodás hiánya. Sokan [ ... ]

OrszágosBővebben
2018.nov. 15 Cs
Decembertől változik a család- és otthonteremtési kedvezmény (csok)

Még az idén, december 1-jével megnyílik a 10 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsön [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size