Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ

Nyomtatás
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ Pusztazámor külterületén az M7 autópálya közelében egy 91 hektáros területen létesült 2000-ben. Az I. ütemű hulladéklerakó 18 ha területű, tervezett kapacitása 55 m magas feltöltésnél 4,3 millió köbméter. A lerakó teljes kiépítésében mintegy 60 hektárra bővíthető.
 
Tel.: 06-23-560-502
 
 
 
A hulladéklerakó teljes körű műszaki védelemmel, csurgalékvíz-gyűjtő és légbefúvásos kezelő rendszerrel rendelkezik. Itt alkalmazták hazánkban először a geofizikai ellenőrző szenzorokat. A hulladéklerakó környezetvédelmi ellenőrzését 19 db talajvízfigyelő kút valamint felszíni vízmintavételi zaj-rezgésvédelmi, talajvédelmi levegőminőség ellenőrző mérőpontok biztosítják. A hulladékkezelő központban akkreditált laboratórium működik.

A hulladékkezelő központ fogadja és ártalmatlanítja Budapest szilárd települési hulladékainak mintegy 35 %-át, valamint a lerakót övező térség Pest- és Fejér megyéhez tartozó 9 településének hulladékát és emellett – közszolgáltatás keretében, ill. egyedi megrendelésekre - hulladékgyűjtést, -szállítást végez a lerakót övező településeken.
 
A hulladékkezelő központban működik egy, a lakosság által szelektíven gyűjtött és hasznosítható hulladékok, valamint egyes, a lakosságnál 
 
keletkező veszélyes hulladékok begyűjtését biztosító hulladékudvar.
2005-ben helyezték üzembe a szelektíven gyűjtött zöldhulladékok hasznosítását végző 9800 t/év kapacitású GORE rendszerű komposztáló telepet. Az itt előállított komposztot a lerakó folyamatos rekultivációjánál használják fel.
 
A beérkezett hulladékok azonosítást, ellenőrzést, mérlegelést és számítógépes regisztrálást követően kerülnek a hulladéklerakó térre. A hulladéklerakó felületének takarása a bővítési területről folyamatosan fejtett és a lerakóra szállított földdel történik. A hulladéklerakóban képződő depóniagáz kezeléséhez, ártalmatlanításhoz ill. hasznosításhoz történő kinyerése gázkutakkal történik. 2006. őszén megkezdődött a lerakó egy részéről a depóniagáz elszívása és egy 500 köbméter/óra teljesítményű, magas hőmérsékletű fáklyán történő ártalmatlanítása, valamint a hulladékkezelő központ depóniagázzal történő hőenergia ellátása.
 
A hulladékkezelő központ további fejlesztési elképzelések közt szerepe a komposztálótelep bővítése, az egész lerakóra kiterjedő depóniagáz hasznosítás, a hulladéklerakó bővítése (II. ütem) és a csurgalékvíz tisztítás, valamint a beszállított hulladék előkezelése (mechanikai biológiai hulladékkezelés.
Decrease font size Default font size Increase font size