Elindult az általános felsőoktatási felvételi eljárás

Nyomtatás

Elindult az általános felsőoktatási felvételi eljárás, már lehet jelentkezni a jövő szeptemberben induló alap-, osztatlan mester- és mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre – közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel.

A közlemény szerint a felvételizők – a 2017. február 15-i jelentkezési határidőig – legfeljebb hat helyet (ebből hármat díjmentesen) jelölhetnek meg az E-felvételiben. A három díjmentes helyen túli jelentkezésekért 2-2 ezer forint kiegészítő díjat kell fizetni. Az E-felvételi rendszert a www.felvi.hu-ról érhetik el a jelentkezők, de ehhez regisztrálniuk kell a honlapon.

A pontszámítás az alapképzésen, osztatlan képzésen és felsőoktatási szakképzésen 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok (maximum 400 pont) mellé különböző jogcímeken maximum 100 többletpont kapható. 

A mesterképzéseken a jelentkezők maximum 100 pontot szerezhetnek, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg és teszik közzé a www.felvi.hu Egyetemek, főiskolák oldalain a meghirdetett képzések mellett.

A jogszabályi minimum ponthatár idén változatlan: az alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280, felsőoktatási szakképzéseknél 240, mesterképzések esetében pedig 50 pont, tehát ezen ponthatárok alatt teljesítő jelentkezők nem vehetők fel a felsőoktatásba.

A közlemény szerint megújult a www.felvi.hu honlap szakkereső és szakleírások része. Így már a módosított, új képzési és kimeneti követelmények alapján lehet a különböző szakokról és az azon szakokon végzettek elhelyezkedési adatairól információkat találni. Változott a tanárképzés struktúrája is, a potenciális jelentkezőket az úgynevezett „tanárképzés-választó” alkalmazással segítik az eligazodásban, abban, hogy ki tudják választani – az előképzettségüktől függően – a számukra elérhető tanárszakot.

MTI

 

Decrease font size Default font size Increase font size