Budapesten is változtak a szabályok

Nyomtatás

Május 17-én, vasárnap éjfélkor megszűntek a koronavírus-járvány miatt bevezetett budapesti kijárási korlátozások.

A fővárosban a május 4-től életbe lépett vidéki enyhítés szabályai érvényesek, aminek értelmében mindenki köteles lehetőleg másfél méteres védőtávolságot tartani másoktól. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: az elmúlt napokban Budapesten is sokkal többen gyógyultak meg, mint ahányan megbetegedtek, ezért az aktív betegek száma jelentősen csökkent.

A korlátozások feloldásáról szóló rendelet itt olvasható. 
   
Budapesten is kötelező a maszk viselése az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében.

A közterületek, parkok és a szabadtéri játszóterek május 18-ától, hétfőtől látogathatók.

A fővárosban is megmarad, hogy a 65 év felettiek reggel 9 óra és dél között látogathatják az élelmiszerboltokat, drogériákat és gyógyszertárakat. Hétfőtől valamennyi üzlet látogatható, a szolgáltatások szabadon igénybe vehetők, a vendéglátóhelyeken pedig a kerthelyiségek, teraszok nyithatnak meg a fővárosban.

A vendéglátóhelyeknek hétfőtől szeptember 1-jéig nem kell közterület-használati díjat fizetniük a teraszaik után, mivel óriási veszteségeket szenvedtek el az idén.

A strandok, szabadtéri fürdők, a szabadtéri múzeumokhoz és az állatkerthez hasonlóan, nyitva tarthatnak.
   
Az istentiszteletek és misék, valamint a polgári házasságkötés és temetés egyaránt megtarthatók. Vidéken június 1-jétől lehet legfeljebb 200 fős lakodalmakat tartani, Budapesten erre június 15-től nyílik majd lehetőség akár szállodákban vagy éttermekben is.
   
Hétfőtől Budapesten is nyitva lehetnek az egyetemek, de ehhez mindenhol a rektor döntése is szükséges, akinek a védőtávolság betarthatóságát is biztosítania kell az intézményében. A felsőoktatási intézmények kollégiumainak látogatása továbbra is tilos.

Forrás: MTI

 

Decrease font size Default font size Increase font size