Május végéig több milliárd forintot kell elkölteni a SZÉP-kártyákról

Nyomtatás

A május végi lejárat előtt a tavalyi 2 milliárdnál jóval magasabb, összeg vár még elköltésre a munkavállalók 2016-os SZÉP-kártyás juttatásaiból – hívta fel a figyelmet a BDO Magyarország könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat.

A határidőt követően a kártyakibocsátó cégek a fennmaradó összegeket a hatályos rendelkezések szerint a munkáltatóknak utalják vissza. 

A SZÉP-kártya tulajdonosai a szolgáltatók online felületén regisztrálva egyszerűen ellenőrizhetik a lejáró egyenleget. A regisztráció során megadott e-mail címre a szolgáltatók automatikusan küldenek tájékoztatást a közelgő lejáratról és az érintett összegről egyaránt.

Nagyobb fennmaradó összeg esetén célszerű belföldi szállásra költeni azt, hiszen ez a szolgáltatás a fürdőszolgáltatáshoz hasonlóan mindhárom alszámláról fizethető. Ezek az elfogadóhelyek arra is lehetőséget nyújtanak, hogy több alszámla maradványösszegeit kombinálják a kártyatualjdonosok. Erről a szándékról az adott elfogadóhelyet előzetesen tájékoztatni kell. Makár Andrea, a BDO Magyarország vezető cafeteria-tanácsadója hozzátette: a lejáró összeggel egy későbbi, akár jövő évi foglalás előlegét is ki lehet egyenlíteni.

Magyarországon jelenleg több mint 14 ezer szálláshelyen, 23 ezer vendéglátóhelyen és 18 ezer rekreációs helyen fogadják el fizetőeszközként a SZÉP-kártyát (ebben a többféle szolgáltatást kínáló elfogadóhelyek többször is szerepelnek). 

A BDO idei adatai szerint a kártyabirtokosok a SZÉP-kártya juttatások 63 százalékát kérik vendéglátás alszámlára, szálláshelyre 24, rekreációra 13 százalékot szánnak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium áprilisban elfogadott rendelete időben is rugalmasabbá teszi majd a SZÉP-kártya juttatások felhasználását: a jövőben a kártyakibocsátó pénzintézetek a fel nem használt összegeket nem emelik le a számlákról, csupán havonta legfeljebb 3 százalékkal csökkentik majd. E rendelkezést a jövő évben lejáró juttatások esetében fogják elsőként alkalmazni – közölte a BDO.

MTI

 

Decrease font size Default font size Increase font size