Még érdemes oltást kérni

Nyomtatás

Még nem késő kérni az influenza elleni védőoltást – hívta fel ismét a figyelmet az egészségügyért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán az MTI kérdésére elmondta: a járvány küszöbén áll az ország. Újdonság, hogy idén először a pedagógusoknak, a köznevelési intézmények alkalmazottainak is térítésmentesen biztosítják a szérumot. Összesen 1,3 millió adag vakcina áll rendelkezésre.

Az év első két hetében 12 700-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, és 17 különböző influenzavírust sikerült azonosítani. Úgy tűnik, elkezdődik a szezon, a járvány küszöbén áll az ország – jegyezte meg. Soha sem késő kérni a védőoltást, ha elkapják is az influenzát azok, akik részesültek a szérumból, a betegségük jóval enyhébb lefolyású lesz. Bár az influenza sokak számára bagatellnek tűnik, a legtöbb súlyos szövődményt még ma is ez okozza Magyarországon, mivel az alapbetegség esetszáma magas.

A védőoltásra ingyenesen jogosultak a 60 év felettiek, a szív- és érrendszeri, légzőszervi, anyagcsere-, immunhiány-betegségben szenvedő krónikus betegek, a várandós nők, az egészségügyi, szociális intézményekben dolgozók, a pedagógusok, a köznevelési intézmények alkalmazottai.

mti

 

Decrease font size Default font size Increase font size