Újabb adózási határidő közeledik

Nyomtatás

Az egyéni vállalkozóknak, az áfa fizetésre kötelezett magánszemélyeknek, valamint az eva és kata hatálya alá bejelentkezett egyéni vállalkozóknak február 27-ig kell eleget tenniük az szja-bevallásnak. Ehhez a 16SZJA jelű nyomtatvány kitöltése szükséges. Eddig az időpontig kell teljesíteniük adóbefizetési kötelezettségüket is. Ha február 27-e a határideje az szja bevallásának, az adó egy százalékról is eddig rendelkezhetnek. Ha azonban ezt elmulasztanák, a rendelkezésre adóbevallásától függetlenül is van lehetősége május 22-ig.

A február 27-ei határidő vonatkozik a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozókra is, nekik is évente egyszer, a személyijövedelemadó-bevallásukban kell elszámolniuk az adóról és járulékról. Nekik a NAV nem készít szja-bevallási tervezetet, így a 2016-ra vonatkozó jövedelmükről a 16SZJA jelű bevallásban kell számot adniuk – írja közleményében a hatóság.

Az elektronikus beküldéshez Ügyfélkapus regisztráció szükséges. A regisztrációt annak kell elvégeznie, aki a bevallásokat, adatszolgáltatásokat el fogja küldeni a NAV-hoz. Ez a személy lehet maga az adózó vagy állandó meghatalmazottja, megbízottja (például könyvelő, adótanácsadó) is.

A napi.hu nyomán

 

Decrease font size Default font size Increase font size