Másodfokú hőségriasztás

Nyomtatás

Augusztus 21-én (hétfőn) 14 órától augusztus 24-én (csütörtökön) éjfélig másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére vonatkozóan az országos tisztifőorvos – áll a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ felhívásában.

Felhívják a lakosság figyelmét, hogy a tartósan magas hőmérséklet károsan befolyásolja egészségi állapotunkat; kiemelten veszélyes az elhúzódó hőség az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre.

Az idősek körében a tartósan magas hőmérséklet szív- és érrendszeri panaszokat okozhat, ezek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, továbbá érzékenyen reagálhatnak a gyógyszereket szedő betegek is.

A kánikula idején – kiemelten 11–17 óra között – tartózkodjunk hűvös helyen, kerüljük a szervezetünket terhelő fizikai munkát; zuhanyozzunk naponta többször langyos vízzel!

Ne hagyjunk gyermeket, háziállatot tűző napon álló gépjárműben, mivel az akár pár perc alatt is 50-60 °C-ra melegedhet fel. Ha bárki napon álló autóban gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot. 

Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, és semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsunk tüzet. Ha grillezünk, vagy bográcsozunk, a tüzet egyetlen percre se hagyjuk felügyelet nélkül.

Forrás: erdmost.hu

Decrease font size Default font size Increase font size