Őszi munkák a kertben

Nyomtatás

Virágültetés, permetezés, trágyázás és lombtakaró... A legfőbb feladatok, amiket a fagy beállta előtt még érdemes elvégezni.

Akinek kertje van, az novemberben nem fog unatkozni – jövendölte Bálint Károly kertész az Érd FM 101.3 Bundáskenyér című reggeli műsorában. Mint mondta, a november nagyon fontos hónap a kerttulajdonosok számára. Hiszen, ha azt akarják, hogy a tavasszal minél hamarabb virágba boruljon a kert, akkor a november az utolsó időpont, amikor még ki lehet ültetni a tavasszal virágzó hagymás növényeket, mint például a tulipán, nárcisz vagy a jácint.

Szintén a november a díszfák és cserjék ültetési ideje, fokozottan igaz ez a mediterrán növényekre. A kertész szerint azért is fontos ilyenkor fákat ültetni, mert hiába alszik a fa, a hajszálgyökérzete télen is fejlődik, így tavasszal sokkal látványosabban nő majd.

De a fagyérzékeny gumós növények gumóját ki kell szedni a földből és tavaszig  megfelelő módon hűvös, fagymentes helyen érdemes tárolni. Bálint Károly hozzátette: a kertben keletkező falevelek összegyűjtése is tipikusan novemberi feladat, mert a lombtakaró segít  megóvni a kevésbé hidegtűrő fajtákat.

Legalább ilyen fontos ez idő tájt a permetezés is. Főként azért jó a lemosó permetezést késő őszre időzíteni, mert kora tavasszal nem biztos, hogy megfelelő lesz rá az időjárás. Tapasztalhattuk az elmúlt években is, hogy sokszor túl hideg van, vagy épp sok a csapadék az említett időszakban.

Ha valaki ódzkodik is a permetezéstől, annak a szakember azt tanácsolja, hogy a körtét, a birsalmát, illetve az érzékenyebb gyümölcsfákat mégiscsak így kezelje. Mint fogalmazott, ez biovédekezésnek minősül, vagyis a méreg nem szívódik fel a növénybe, így az emberi szervezetre sem káros.

Forrás: erdmost.hu

 

Decrease font size Default font size Increase font size