Módosított iskolai szünetek

Nyomtatás

Megjelent a Magyar Közlönyben a tanév rendjéről szóló BM-rendelet módosítása, ami Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentésének megfelelően eltörli az őszi szünetet az iskolákban, a téli szünetet pedig meghosszabbítja.

 A kormány a változtatást azzal indokolja, hogy télen így több energiát lehet megtakarítani az ország iskoláiban.

A rendelet alapján a következőkre lehet számítani:

  • Őszi szünet – nem lesz. A rendelet szerint „a 2022/2023-as tanévben az őszi szünet nem adható ki”. Némi vigaszt jelenthet, hogy mindenszentek (november 1.) idén keddre esik, és akkor lesz egy négynapos hosszú hétvége, mert az előtte lévő hétfőt egy szombati napon dolgozzuk le.
  • Téli szünet – a szünet előtti utolsó tanítási nap 2022. december 21. (szerda),
    a szünet utáni első tanítási nap 2023. január 9. (hétfő).
  • Tavaszi szünet – ezt nem érinti a módosítás, az eredeti rendelet szerint a tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2023. április 5. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap 2023. április 12. (szerda).

Az őszi szünet kiiktatására utal, hogy míg a rendelet eddig előírta, hogy egy tanévben legalább három alkalommal kell legalább hat összefüggő napnyi szünetet (őszi, téli, tavaszi) adni a diákoknak, a módosítás már csak két ilyen időszakot határoz meg.

A most megjelent módosításnak van még egy fontos része. A tanév utolsó tanítási napja nem 2023. június 15. (csütörtök), hanem 2023. június 16. (péntek) lesz. Ezt feltehetően az indokolja, hogy az átalakítások miatt így lesz meg a tanévben a kötelező 183 tanítási nap.

A központi rendelettől függetlenül iskolák dönthetnek úgy, hogy néhány nap szünetet mégis adnak a diákoknak, például meghosszabbítják a négynapos hosszú hétvégét mindenszentek környékén. Erre Gulyás Gergely is utalt a kormányinfón. A tanév rendje szerint „az iskola az (1)-(3) bekezdésben meghatározott szünetek mellett – a tanítási év kezdő és befejező napjának változatlanul hagyásával – más időpontban is adhat a tanulóknak szünetet, valamint a szünetek kezdő és befejező napját módosíthatja, ha – az Nkt. 30. § (2) és (3) bekezdésében meghatározottak megtartásával – heti pihenőnapon tartott tanítási nappal ehhez a szükséges feltételeket megteremti”.

 Forrás: telex.hu

Decrease font size Default font size Increase font size