Figyeljünk a parlagfűre!

Nyomtatás

Komoly büntetésre számíthatnak azok, akik elmulasztják a parlagfű elleni védekezést. A türelmi időt eltörölték, a hivatal már nem köteles figyelmeztetni.

Aki nem akadályozza meg a parlagfű virágbimbójának kialakulását, és nem tartja fenn ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig, az törvényt sért, legyen szó akár kiskertről, akár nagyobb földterületről.

A korábbi jogszabály szerint ez a kötelezettség csak július elsejétől állt fenn, ám tavaly változott a törvény, és most már a tavaszi, kora nyári hónapok során is gondoskodnunk kell a megfelelő védekezésről. A jogszabály szigorítását a parlagfű jó alkalmazkodási képessége indokolta, megfelelő időjárási körülmények között a növény már július előtt is virágozhat (a NÉBIH június eleji helyzetképe szerint Fejér megyében már találtak is virágzó példányokat). Pollenkoncentrációja általában augusztus végén, szeptember elején tetőzik.

Mivel országszerte mintegy kétmillió ember szenved a parlagfű-allergiától és következményeitől, a védekezés kiemelten fontos. Elmulasztását büntetik, belterületen a jegyző, külterületen a Pest Megyei Kormányhivatal köteles hatósági eljárást indítani a törvénysértőkkel szemben. Mivel a június 30-ig tartó türelmi időt tavaly eltörölték, a hivatal már nem köteles figyelmeztetni. Virágbimbós és virágzó fenológiai állapotú parlagfű esetében a hatóság azonnal közérdekű védekezést rendel el, ennek költsége a tulajdonost terheli. Számíthatnak a növényvédelmi bírság kiszabására is, ami 15 ezertől ötmillió forintig terjedhet.

Forrás: Érdi Újság, erdmost.hu

Decrease font size Default font size Increase font size