A külterület nem ralipálya

Nyomtatás

Hosszú ideje folyamatosan visszatérő problémát jelent az, hogy terepjáró autókkal, crossmotorokkal, quadokkal járnak sokan árkon-bokron át. Hiszen mi másra szolgálna a terepjárásra alkalmas gépjármű, ha nem erre? A külterületünket bebarangolók közt nemcsak vadidegenek, hanem helyiek is vannak.

Mindaddig nincs is baj, amíg a népszerű nevén „terepezés” a földutakra korlátozódik. De sajnos a legtöbben itt nem állnak meg, hanem szívfájdalom nélkül áthajtanak legelőn, sőt sokszor szántáson is. Ha véletlenül valakit sikerül megállítani, elhangzik az ártatlan arccal előadott tipikus válasz: Nem tudtam, hogy ez magánterület, mert nem volt kitáblázva, nem volt bekerítve! Talán azért nem volt bekerítve, mert egy többhektáros tábla bekerítése irgalmatlanul drága és nem is ajánlott, mert az már a mind gyalogos turisták, mind a vadak mozgását akadályozza. Ez utóbbi vadvédelmi, természetvédelmi okokból nagyon aggályos. Talán azért nem volt kitáblázva, mert nem is kell. 

De ajánlom figyelmébe mindenkinek, hogy Zámoron egyetlen terület sem gazdátlan. A legtöbb külterületi földnek magántulajdonosai, bérlői, használói vannak. Nem csak a szántóknak, hanem a legelőknek, erdőknek is. A Magyar Államnak egyetlen külterületi szántója van, a hulladékkezelő szomszédságában. Ezen kívül van még egy belterületi erdője. Az önkormányzatnak vannak külterületi földjei és ezeknek vannak használói, bérlői. Sem az állami, sem az önkormányzati, sem a magántulajdonú földek nem terepmotorozásra kialakított pályák, hanem termőföldek.

Az összes földön – legyen bárki a gazdája – quadozni, motorozni stb. csak a tulajdonosok, földhasználók engedélyével lehet. Ha valaki engedély nélkül szántja fel kerekeivel a területet és ezzel kárt okoz, az felelősséggel tartozik ezért. Képzeljék el, hogy van saját földjük, majd képzeljék el, hogy azt a földet olyan gépjárművek kerekei szaggatják fel, amelyeknek ralizására tulajdonosként nem adtak engedélyt. Képzeljék el, hogy kimennek megnézni a birtokukat és szembetalálják magukat néhány idegen quadossal. Örömmel vennék ezeket a hívatlan látogatókat? Nem biztos. Kérem ezért különösen a helyi lakosokat: vagy kérjenek a tulajdonostól, használótól engedélyt arra, hogy gépeikkel ráhajtsanak a területükre (járjanak utána, ki a földhasználó és keressék fel), vagy tevékenységüket korlátozzák a földutakra!

Köszönet és tisztelet illeti mindazokat, akik eddig is így tettek! Remélem, egyre többen fogják követni a példájukat!

Dr. Újházi Miklós

 

Decrease font size Default font size Increase font size