Jól teljesítenek az önkéntes pénztárak

Nyomtatás

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségéhez (ÖPOSZ) tartozó önkéntes nyugdíjpénztáraknál az egyéni befizetések 11,5 százalékkal, a munkáltatói befizetések pedig 5,8 százalékkal nőttek az idei második negyedévben. A cafeteria-változások jövőre ezt a területet is érintik.

Az önkéntes nyugdíj-és egészségpénztárak az idei második negyedévben folytatták évek óta tartó jó szereplésüket – adta hírül az ÖPOSZ. A tagságához tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak összesített vagyona a második negyedév végén 1095 milliárd forintot tett ki, ez 4 százalékos gyarapodást jelent az előző évhez képest. E pénztáraknak 1,06 millió tagja volt a második negyedév végén, így az egy főre jutó átlagos vagyon 1,32 millió forintra nőtt, ami éves szinten 6 százalékos többletet jelent.

Az ÖPOSZ összesítette a vagyon alakulását az utóbbi években: eszerint 2012. második negyedévéhez képest az önkéntes pénztárak összvagyona 312 milliárd forinttal (40 százalékkal) nőtt, az egy főre jutó átlagvagyon pedig 51 százalékkal (350 ezer forinttal) emelkedett.

A befizetések gyors növekedése az ÖPOSZ szakértői szerint azt mutatja, hogy egyre több munkáltató kezdi tudatosan támogatni dolgozói jövőjét, hiszen erre hatalmas az igény a dolgozói oldalon. Mindez egyrészt a növekvő nyugdíjtudatosságot jelzi, másrészt a mostani alacsony kamatkörnyezetben a tagok jól döntöttek, amikor az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítást választották – fogalmazott Kravalik Gábor, az ÖPOSZ elnöke.

Az eredményes folytatás érdekében az ÖPOSZ tárgyalásokat kezdeményezett a kormánnyal, hogy a pénztári munkáltatói támogatásokat a 2017-től tervezetthez képest kedvezőbb adókörnyezettel ösztönözze az állam. A kedvezményes adózású pénztári juttatások nélkül jelentősen visszaesne a nyugdíj- és egészségcélú megtakarítások mértéke. Ráadásul a munkáltatói támogatásoknak jelentős szerepe van a pénzügyi kultúra terjesztésében, a gazdaság élénkítésében, ahogy az egészségtudatosság fokozásában, egészségmegőrzésben is, illetve hogy a pénztárak az államháztartási egyensúly szempontjából is fontos szereplők – sorolta az elnök.

A napi.hu cikke nyomán

Decrease font size Default font size Increase font size