Külföldi út előtt figyelni kell a kisállatokra vonatkozó szabályokra

Nyomtatás

Külföldi utazás előtt érdemes időben tájékozódni a háziállatokra vonatkozó előírásokról – hívta fel az utazók figyelmét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állat-egészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóságának igazgatóhelyettese az M1 aktuális csatornán.

Pallós László elmondta, külföldi utazás esetén mindenképpen szükséges az egyedi jelölést szolgáló mikorchipet beültetni az kisállatokba, ezen kívül szükség van kisállatútlevélre, amelyet az állatorvos állít ki, és a veszettség elleni védőoltás beadására is. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, az oltás csak három hónapnál idősebb állatoknak adható és 21 nap alatt alakul ki a védettség.

Jó tudni, hogy az Európai Unió egyes országaiban – például Finnországban, Angliában, Írországban és Máltán – előírás, hogy az utazás előtti napokban féreghajtó szerrel is kezeljék az állatokat – tette hozzá.

További információk találhatók a Nébih honlapján, de érdemes tudakozódni a reptereken, illetve a célország konzulátusán is – közölte Pallós László.

(Localinfo)

 

Decrease font size Default font size Increase font size