Fűtéskorszerűsítés: július 1. fontos határnap

Nyomtatás

Ha valaki júliusig nem oldja meg a fűtéskorszerűsítést, azt követően már csak kondenzációs kazánt szereltethet be a háztartásába. Ez ugyan biztonságosabb, takarékosabb megoldás, ám jóval drágább üzembe helyezni.

Az Európai Bizottság még 2013-ban hozott rendeletet arról, hogy 2015. szeptember 26-tól csak az előírt 86 százalékos hatásfokot elérő gáz fűtőkészülékeket lehet forgalomba hozni és üzembe helyezni. Ezt a hatásfokot a gyakorlatban csak az úgynevezett kondenzációs fűtőberendezések képesek teljesíteni.

Az EU 2020-ra 3 dolgot szeretne ezzel elérni: 20 százalékkal csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, 20 százalékkal növelni a megújuló energiaforrások arányát és 20 százalékkal visszaszorítani az energiafogyasztást. Ehhez kapcsolódóan jövőre a konvektorok, a kályhák és a kandallók minőségét fogják szabályozni. Idén a hagyományos kazánok beüzemelését tiltják be júliustól.

Magyarországon – mivel túl rövid lett volna a határidő – a tavaly őszi időpontot 2016. jú­lius 1-jére módosították. Ez azt jelenti, hogy július 1. után már csak ezeket, a drágább kazánokat lehet beépíteni, de nem is a kazánok miatt kerül sokba az átalakítás.

A kondenzációs kazánok esetében egy speciális bélésű kéményre van szükség az üzemeltetéshez. Ezek a kazánok hatékonyabbak, takarékosabbak, használatuk mellett nem fordulhat elő szén-monoxid-­mérgezés, és a régi típusoknál csak 50–100 ezer forinttal kerülnek többe. A kémények azonban, amit ki kell építtetni a használatukhoz, egy családi ház esetében is 200–400 ezer forintba kerülnek, de egy többemeletes társasháznál akár 1–2 millió forintot is elérheti a költség. Ez drágítja meg igen jelentősen a beruházást."

Ha valaki mégis olcsóbban meg akarja úszni mindezt, nincs még minden veszve, van megoldás. Az egyik, hogy átnézeti a kazánt és teljesen felújíttatja. A másik, hogy kicseréli egy ugyanolyan, de vadonatúj fűtőberendezésre, mint amit most használ. Ezekben az esetekben ugyanis ez nem átalakításnak, csak egyszerűsített gázkészülék-cserének minősül, amihez nem kell engedélyt kérni.

Amennyiben egy nagyobb vagy más típusú, de hagyományos kazánt akar beépíttetni, azt terveztetni kell, és a kiviteli terveket, valamint az elkészült rendszert a gázszolgáltatónál és a kéményseprőknél engedélyeztetni szükséges. Ehhez 30-45 napra van minimálisan szükség, aki tehát ezt a megoldást választja, annak mostantól számítva csak néhány napja van, hogy intézkedjen és beadja a papírokat. Persze fontos azt is hangsúlyozni, hogy mivel ezeket a hagyományos készülékeket már gyártani sem lehet, az alkatrész-utánpótlás egy meghibásodás esetén problémás lehet.

(A napi.hu nyomán)

 

Decrease font size Default font size Increase font size