Alkalmazkodjunk a téli útviszonyokhoz!

Nyomtatás

Közlekedési szakemberek szerint a téli balesetek egyik fő oka az alkalmazkodás hiánya. Sokan ilyenkor is ugyanúgy próbálnak autózni, mint nyáron, azaz nem veszik számításba a megváltozott időjárási és útviszonyokat. Pedig a balesetek elkerülésének kulcsa a megváltozott körülményekhez való minél gyorsabb alkalmazkodás.

Nedves úttesten 30%-kal, havas úttesten 50%-kal, jégen pedig 70%-kal szükséges csökkentenünk a sebességet a száraz felületen megszokotthoz képest, hogy a fékút nagyjából változatlan maradjon. 

A téli vezetés legalapvetőbb szabálya: kisebb sebesség + nagyobb követési távolság. És mivel a baleseteket egyszerűbb megelőzni, mint megúszni, következzen még néhány dolog, amire a biztos célba érés érdekében nem árt odafigyelni:

A fölösleges feszültség elkerülése érdekében télies útviszonyok között hosszabb menetidővel számoljunk!

Főleg nagyobb utak előtt érdemes tájékozódni a várható időjárásról, így – bekalkulálva az esetleges akadályozó tényezőket – kiküszöbölhetjük a késést.                                

 Indulás előtt gondoskodjunk a megfelelő kilátásról! Ez az összes ablak  hó- és jégmentesítését jelenti. Ha csak egy kis lyukat kaparunk a szélvédőre fagyott jégbe, hogy azon keresztül kémleljük a külvilágot, azzal súlyosan veszélyeztetjük a saját épségünket és mások testi épségét. 

A vastag kabátok, dzsekik nem ideálisak a vezetéshez. Nemcsak a szabad mozgásban gátolnak, de a biztonsági öv hatékonyságát is csökkentik.

Indulás után végezzünk egy-két fékpróbát, csak hogy tudjuk, mire számíthatunk, ha élesben szükségessé válik a fékezés.

 Csúszós úton feltétlenül kerüljük a hirtelen, erőteljes vezetési manővereket! 

Szükség esetén időben kezdjünk el fékezni!

A frissen esett hó alatt bárhol megbújhatnak jégfoltok, ha egy ilyenre relatíve gyorsan futunk rá, könnyen az út menti szántásban köthetünk ki. Körültekintően válasszuk meg tehát a sebességet!

Veszélyes az a helyzet is, amikor a hőmérséklet fagypont körül mozog. Ilyenkor a fagyás és felengedés váltakozása miatt hol víz, hol meg igen síkos jégborítás fedi az úttestet. A folyamatosan változó útviszonyok a vezetőktől fokozott figyelmet követelnek.

Előállhat olyan helyzet, amikor jobb, ha elhalasztjuk az ember az utat!

A felsorolt tanácsokat érdemes szem előtt tartani, mert ezek segítségével nagy mértékben csökkenthetők, illetve kiküszöbölhetők a balesetek.

Forrás: diosd.hu

                           

 

Decrease font size Default font size Increase font size