Népegészségügyi program: több testmozgás, kevesebb só…

Nyomtatás

A kifejezetten rossz hazai egészségügyi mutatók javítását reméli Kásler Miklós szakminiszter a formálódó új népegészségügyi programtól.

Lapinformációk szerint a program pilléreit – a miniszter kérésére – az országos intézetek vezetőinek javaslatai alapján fogalmazták meg. A dokumentumban leginkább a betegségek megelőzésének hiányát és az ellátórendszer problémáit rögzítették.

A keringési betegségek megelőzéséről szóló program egyebek mellett az alkohol-, a sófogyasztás, a dohányzás csökkentését, a magas vérnyomás, az anyagcsere betegségek mérséklését, a sportolási kedv növelését tűzte ki célul. Ezek eléréséhez többek között a kenyér sótartalmának csökkentését, a dohányáruk adótartalmának emelését, a kommunikáció és az oktatás célirányos fejlesztését javasolják.

A nemzeti mozgásszervi programban megjelenik a járásonkénti tanuszoda létesítése, az iskolai és iskolák közötti versenyek, nyári mozgástáborok szervezése és központi támogatása, tömegsportolásra alkalmas helyek kötelező létrehozása, a helyes közétkeztetés biztosítása. A tömegsportok finanszírozásához forrásként használnák a TAO-pénzeket. 

A gyermekprogramban egy év alatt 17 programot valósítanának meg 6,5 milliárd forintból. A pénzt egyebek mellett települési családtervezési programra, kamaszambulanciára fordítanák, továbbá az iskolákban alakítanának ki belőle kéz- és fogmosási lehetőségeket, mozgásra ösztönző plakátokat helyeznének el a gyermekorvosi rendelőkben, költenének baleset megelőzésre, a gyermekmentés fejlesztésre, komplex elhízás elleni programra, a fogászati betegségek megelőzésére is.

A programterv szerint a magyarok túlsúlyosak. Európában listavezetők, a világ összes országa között pedig csak az Amerikai Egyesült Államok, Mexikó és Új-Zéland előzi meg Magyarországot. A gyermekprogramban külön is jelezték, hogy a mentális-jólét hiánya, a szegregáció és a szegénység – a táplálkozás és egyéb életmódbeli problémák mellett – jelentősen veszélyeztetik az egészséget.

Forrás: ma.hu

 

Decrease font size Default font size Increase font size