Itt az allergiaszezon

Nyomtatás

A szokásosnál két héttel korábban jelent meg a parlagfű virágpora a levegőben – mondta Nékám Kristóf, a Magyar Allergia Szövetség elnöke az InfoRádióban. Legalább két héttel a parlagfű szokásos megjelenése előtt vagyunk. Ez még csak egyfajta előjáték. A parlagfű a következő napokban-hetekben egyre inkább problémát fog okozni.

Legutóbb tíz éve fordult elő, hogy ilyen korán jelent meg a parlagfű virágpora. Most a csapadékos időszakban a növények növekedésnek indultak – mondta Magyar Donát aerobiológus.

A szakértő szerint csapadékos időben az allergiások tünetei átmenetileg megszűnhetnek, de a parlagfű ezalatt is termeli a pollent, csak nem kerül a levegőbe. Viszont amint elmúlik a csapadék, robbanásszerűen jelenik meg pollen a levegőben, és akkor már tünetek is előfordulhatnak.

Általában augusztus elejétől október végéig tart a parlagfű szezonja, tehát az allergiások készüljenek fel a hosszú távú „szenvedésre”. Ha szemviszketést, szájpadlásviszketést, köhögést, tüsszögést észlelünk, forduljunk orvoshoz, mert nagy eséllyel parlagfűallergiások vagyunk – mondta a rádiónak Magyar Donát.

napi.hu

Decrease font size Default font size Increase font size