Árváltozások a postai szolgáltatásoknál

Nyomtatás

Május 16-ától drágulnak egyes postai szolgáltatások. Többe kerül a normáltól eltérő súlyú, azaz a 100 g-ot elérő vagy azt meghaladó közönséges és elsőbbségi levelet feladni. Az árváltozás érinti még az ajánlott és a tértivevényes levelet; az ajánlott levél feladása 320 forintba kerül majd, a tértivevény többletszolgáltatás pedig 220 forint lesz.

 Mint a Magyar Posta hangsúlyozza: a lakossági körben leginkább használt nem könyvelt (közönséges) 30 és 50 g-os levél ára nem változik, ahogy az elsőbbségi 30 és 50 g-os leveleké sem, valamint változatlan áron érhető el a levelezőlap és képeslap. Emellett a hivatalos irat feladási ára sem változik, marad 370 forint. 

Nem ez azonban a helyzet a belföldi csomagszolgáltatásokkal. Május 16-tól például az egyetemes szolgáltatás alapján biztosított MPL Postacsomag ára a leggyakoribb, 2 kilogramm alatti súlykategóriában 20 forinttal lesz több, az MPL Üzleti Csomagért pedig – szintén 2 kilogrammig – 50 forinttal kell majd többet fizetni. Nem változik az ár a csomag-automatáknál, marad csomagmérettől és súlytól függetlenül egységesen 889 forint.

A Magyar Posta módosítja nemzetközi csomagküldési árait is. Az Európai Uniós országokba küldött, 10 kg alatti EUROPA+ küldemények díja is emelkedik, de néhány ország esetén (például Románia és Franciaország) 20–35 százalékkal kevesebbet kell majd fizetni. Változás az is, hogy az összes szomszédos uniós ország a legolcsóbb zónába kerül. (A díjszabást érintő további részletekről az itt tájékozódhat.)

Azenpenzem.hu nyomán

Decrease font size Default font size Increase font size