A kistelepülésen élők boldogabbak

Nyomtatás

Március 20-án volt a boldogság nemzetközi napja.  A 2018-as  "boldogságjelentés" szerint Magyarország a 69. helyet foglalja el a 156 országot rangsoroló boldogságlistán. A nem túl optimista helyezéshez hozzátartozik, hogy 2012-ben még cask a 110-edikek voltunk, onnan szép lassan kapaszkodunk feljebb. Már Hondurast és Pakisztánt is előzzük.

A boldogságszint némi növekedését megerősíti az ELTE-s vizsgálat is, amiben az idén 17–88 éves férfiak és nők vettek részt. A felmérés kiterjedt az élettel való elégedettség, az érzelmi, a pszichológiai, a szociális és spirituális jóllét és a mentális egészség szintjének a megállapítására is. A 2018-as vizsgálatban 7506 fő vet részt.

Változatlanul Észak-Magyarországon a legkevésbé boldogok az emberek, és a Nyugat Dunántúlon lakók vallják magukat a legboldogabbnak. A megyeszékhelyek közül a Szombathelyen élők a legboldogabbak. A Közép-Magyarország területén élők boldogságszintje ugyanakkor a magyar lakossági átlag alá került. Nógrád megye változatlanul a legkevésbé boldog, és Salgótarján is a megyeszékhelyek rangsorának az utolsó helyét foglalja el.

A friss adatok alapján a budapesti lakosok boldogságának, mentális egészségének és pszichológiai immunitásának a szintje alacsonyabb Magyarország nagyvárosban élő lakosainak átlagos szintjénél.

Magyarország felnőtt lakosainak boldogságháztartása a vizsgálatot kiegészítő felmérés szerint első helyen a szakmai karrierhez kapcsolódó sikerek, a családdal töltött idő, a nyaralás és utazás, a gyermekekkel való foglalkozás, a szerelmet hozó új kapcsolatok, a barátokkal töltött idő, a vásárlás és ajándékozás, valamint az önfejlesztő és sporttevékenységek során szerzett élményekből töltődik fel.

A vizsgálat további eredményei:

  • A nők minden régióban és minden korcsoportban boldogabbnak vallják magukat, mint a férfiak.
  • Akik jómódúnak vallják magukat, azok boldogabbak, mint a kevésbé jómódúak.
  • Boldogabbak a több gyermeket nevelők, a házasságban vagy kapcsolatban élők. A legboldogabbnak a 4 vagy annál több gyermeket nevelő férfiak és nők vallják magukat.
  • A 36–50 évesek korcsoportjába tartozó férfiak és nők boldogságszintje a legmagasabb.
  • Az iskolai végzettség fokozata együttjárást mutat a boldogsággal: a legboldogabbnak a diplomával rendelkezők.
  • A kistelepüléseken élők szignifikánsan boldogabbak, mint a városiak, és a Budapesten élők boldogságszintje a magyar lakossági átlag alatt van.

Forrás: hvg.hu

 

Decrease font size Default font size Increase font size