Pályázat mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

Nyomtatás

Március 14-étől lehet benyújtani a támogatási kérelmeket a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) a megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatása pályázati felhívásra.

A mikro-, kis- és középvállalkozások 52,5 milliárd forintot igényelhetnek, az elnyerhető vissza nem térítendő támogatás pedig 1,5–100 millió forint lehet – tájékoztatta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-t.

A pályázat egyszerre szolgálja a környezettudatos gazdasági versenyképesség erősítését, a környezetterhelés és a felhasznált primer energia mennyiségének csökkentését, illetve a vállalkozások rezsiköltségekhez kötődő terheinek enyhítését.

A projektekben az energiahatékonyságot javító és a megújulóenergia-felhasználás növelését segítő tevékenységek támogathatók. Így lehetőség lesz az épületek hőtechnikai adottságainak javítására, hőveszteségének csökkentésére, az épületek fűtési, hűtési és használati melegvíz-rendszereinek korszerűsítésére, a meglévő bel- és kültéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítására.

Támogatható továbbá napkollektoros rendszer telepítése, brikettel, faaprítékkal, faelgázosítóval működő kazánrendszer kiépítése, illetve hőszivattyúrendszerek alkalmazása fűtésre, hűtésre, melegvíz-termelésre, fűtésrásegítésre.

 

Decrease font size Default font size Increase font size