Február 15-től életbe lépnek a "csok"-kal kapcsolatos változások

Nyomtatás

E hét csütörtöktől jelentősen csökkennek a családi otthonteremtési kedvezmény, a csok igénybevételének adminisztratív terhei – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján kérdésekre válaszolva.

Novák Katalin a legutóbbi kormányülés részleteit ismertetve azt közölte, hogy a csok szabályai, illetve igénylésének feltételei egyszerűsödnek. Az államtitkár a változtatást azzal indokolta, hogy eddig túl sok papírt kellett benyújtani. A tapasztalat az, hogy az emberek sokkal szívesebben vesznek igénybe támogatást, ha kevesebb az adminisztratív teher – mondta.

Közölte, bevezetik az úgynevezett „nyilatkozati elvet”, és ezzel hitelt adnak az igénylők szavainak. Az igénylőknek nem kell majd minden igazolást, dokumentumot papíron benyújtaniuk, hanem elég lesz büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkozniuk. Hozzátette: a NAV természetesen ellenőrizheti a nyilatkozatok valóságtartalmát.

Arról is beszélt, hogy egy másik változtatás a külföldről hazaköltöző, a csokot igénybe venni szándékozó családoknak jelent majd segítséget. A 10 millió forintos csok igényléséhez ugyanis jelenleg 180 napos magyarországi társadalombiztosítási jogviszony igazolása szükséges. Február 15-étől erre a családoknak már nem lesz szükségük, csak azt kell vállalniuk, hogy 180 napon belül tb-jogviszonyt létesítenek.

Az újabb könnyítések között említette a csokot érintő banki ügyintézési határidő csökkentését. A pénzintézetek számára azért lesz szigorúbb a szabályozás, hogy gyorsabb legyen az elbírálás – mondta. Ez azt jelenti, hogy a bankoknak 30 napon belül kell dönteniük a lakásvásárlási ügyekben, az építkezéseknél pedig 60 napon belül.

Közölte, megkönnyítik az igénylők dolgát is. Míg eddig az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül nyújthattak be a csok iránti igényt, ezt február közepétől már 180 napig tehetik meg.

Változás az is, hogy már a folyamatban lévő lakásbővítésekre is érvényesíthető a csok, és a teljes bekerülési költséget lehet a támogatásból fedezni.

Azt hangoztatta, hogy a csok népszerűségét jelzi, hogy eddig 66 ezer család tudta már igénybe venni.

Kitért arra is, hogy az új szabályozás szerint az 5 millió forintos áfa-visszatérítés lehetőségét a nyugdíjasokra is kiterjesztik.

MTI

 

Decrease font size Default font size Increase font size