Olcsóbb lesz lecserélni a palafedésű tetőt

Nyomtatás

Aki a palafedésű házán le akarja cserélni a tetőt, a régi tetőfedő anyagot maga is beszállíthatja a hulladékgyűjtő pontra és ezzel tetemes pénzt spórolhat. A kormány módosítja a hulladék-törvényt, a tervezet felkerült a kormány honlapjára. Ebben található új szabály az azbesztet tartalmazó építőanyag elszállítására, illetve átvételére is.

Mint ismert, a síkpala azbesztet tartalmaz, ennek az anyagnak a pora pedig rákkeltő hatású. Miután a síkpalán egy idő után hajszálrepedések keletkeznek, azok átengedik az esővizet. Annak idején tízezer számra fedtek családi- és társasházakat ezzel az anyaggal, és egyre többen bontják le a tetőt, hogy időjárásálló új fedéssel lássák el azt. A probléma azonban a használt anyag elszállításával kezdődik. Csak hulladékgazdálkodási engedéllyel rendelkező vállalkozó viheti el a háztól a palát a speciális hulladéklerakóba. Ez azonban nagyon drága mulatság.

A módosított szabály szerint a lerakó hulladékgazdálkodási engedély nélküli személytől is átveheti a bontott palát, de csak akkor, ha az „lakosságnál keletkezett”. Az ingatlan tulajdonosának azonban a pala szállítására és tárolására alkalmas gyűjtőedényben – nem üzletszerű szállítás keretében – kell a hulladékgyűjtő pontra vagy a hulladékkezelő létesítménybe szállítania a bontott anyagot. A lerakási díjról nem szól a tervezet, de azt nyilván továbbra is meg kell fizetni.

A hulladék-törvény módosításának egy másik szabálya megengedi, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltató (a szemétszállító) alvállalkozót alkalmazzon. Ez azonban csak nonprofit gazdasági társaság lehet.

napi.hu

 

Decrease font size Default font size Increase font size