Elképzelések a készpénzforgalom visszaszorítására

Nyomtatás

Három éven belül mindenütt lehet majd kártyával fizetni, még általánosabbá teszik a bérek és juttatások bankszámlára utalását – többek között ezekkel harcolna a kormányzat a készpénz ellen. A kápéban fizetés havi 1,5 millió forintos határát két lépcsőben 500 ezer forintra csökkenthetik – a vállalatok mellett kiterjesztve ezt a lakosságra is.

Nagy átfogó nemzeti stratégia készül a pénzügyi tudatosság fejlesztésére. Az elképzelések 7 évet ölelnek fel, a gyakorlati megvalósítást 2017-től 2023-ig kétéves cselekvési tervekre bontják. Ennek keretében jelentős hangsúlyt kap a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztése.
Az eddigi tapasztalatok alapján legfeljebb minden tízedik diák vett részt a szabadon választható órakeret terhére pénzügyi-gazdasági ismeretek oktatásán. Ennek fő oka pedig – olvasható az anyagban – a megfelelő tankönyvek, a képzett tanárok és a képzések hiánya.

Az elemzésben is utalnak arra, hogy milyen elképesztő méreteket öltött a magyarországi készpénztartás. A számlára utalt jövedelmek arányát a stratégia szerint emelni lehetne, például azzal, ha az állami kifizetéseket számlára utalnák. Az anyagban érezhetően igen óvatosan kezelik a nyugdíjkifizetések kérdését (nyilvánvalóan azért, mert a kötelező utalás óriási felzúdulást váltana ki).

Mint leírták: „egyes jól körülhatárolható csoportoknál, mint a nyugdíjasok vagy munkanélküliek, kedvező hatása lehet a jelenleg kidolgozás alatt álló szociális alapszámlának”. Az előnyös hatást pedig a szöveg szerint „tovább erősíthetné az, ha az alapszámlára érkeznének a lehető legnagyobb arányban az állami kifizetések (pl. nyugdíjak, rendszeres segélyjellegű támogatások, ösztöndíjak)”.

A tervek között szerepel, hogy a kápéban fizetés havi 1,5 millió forintos határát kép lépcsőben 500 ezer forintra csökkenthetik. Mint írják: „a szabályozást akár a természetes személyek és vállalkozások közötti készpénzforgalomra is ki lehetne terjeszteni”. Lefordítva ez azt jelenti, hogy esetileg félmillió forint felett a lakosság sem fizethetne kápéban.

Kötelezővé válhat a kártyaelfogadás, illetve az átutalási lehetőség a nagyobb forgalmat bonyolító vagy jellemzően nagyobb értékű termékek és szolgáltatások értékesítését végző kereskedelmi és szolgáltató egységekben. Cél egyébként, hogy 2020 végére minden hazai kereskedelmi, szolgáltató és vendéglátóipari egység rendelkezzen elektronikus fizetést lehetővé tevő terminállal (pos).

A tervek között szerepel a korábban sikeres iskolai takarékbélyeg-gyűjtés modern változatának kidolgozása.

Forrás: az azenpenzem.hu nyomán

Decrease font size Default font size Increase font size