Így alakítanák át a főváros és Pest megye egészségügyi ellátását

Nyomtatás

Budapest és Pest megye egészségügyi ellátásának átszervezésére, az Egészséges Budapest program megvalósítására 700 milliárd forintot költ a kormány a következő 10 évben. A program nem teremt új kapacitásokat, a meglévőt szervezi újjá 10 telephely összevonásával és három centrum – melyből egyik az új dél-budai szuperkórház – létrehozásával – hangzott el egy a témában július 13-án tartott háttérbeszélgetésen.

Nagyjából két és fél éve téma egy új budapesti kórház, egy szuperkórház felépítése, az eleinte presztízsberuházásként számon tartott terv volt a kiindulópontja az idén tavaszra összeállt, 3 millió lakos egészségügyi szükségletének kielégítését célzó Egészséges Budapest programnak. A 440 oldalas koncepció lényege a budapesti és Pest megyei (közép-magyarországi régió) sürgősségi és az ahhoz kapcsolódó ellátás újraszervezése három nagy centrum (dél-pesti, észak-pesti és dél-budai) és a hozzájuk csatlakozó társkórházi rendszer kialakításával.

A program a jelenlegi kaotikus állapot helyett olyan rendszert céloz meg, amelyben a centrumok legalább a megyei nagykórházak szintjén, a nap 24 órájában közel teljes körű ellátást nyújtanak, így a beteg, a háziorvos és a mentős is mindig tudja, mikor, hova kell fordulnia, ahelyett, hogy egy 58 oldalas könyvet lapozgatva és ezzel időt vesztve hoznak egyedi döntéseket – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár az Egészséges Budapest programról tartott háttérbeszélgetésen.

Az államtitkár szerint a koncepcióval a kormány egyetért, a készítőket felkérték, hogy nyár végére egészítsék ki azt a dél-budai centrum részletes tervével. (A dél-budai helyszín bizonytalansága miatt nem került bele a programba a Dobogó-beruházás terve.) A teljes programot várhatóan ősszel fogadja el a kormány.

Nem lesz új kapacitás

Kezdetben egy negyedik centrum létesítésével is számolt az ellátás átszervezésével megbízott munkacsoport, ám ennek megvalósítása, megtervezése az M0-ás körgyűrű észak-nyugati szektorával és a kapcsolódó közlekedési fejlesztésekkel kapcsolatos döntés utánra tolódott.

Az Egészséges Budapest program nem a kapacitások fejlesztéséről szól, hanem a meglévő kapacitások ésszerűbb, betegközpontúbb működtetését célozza – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, hogy ez végre egy olyan program lesz, amelyet nem a szakma, hanem a 3 milliós lakosság igényeiből vezettek le.

A koncepcióban összesen 24 projektet nevesítettek, a 3 centrum és a 10 társkórház fejlesztése mellett a speciális helyzetű, országos csúcsellátást nyújtó fővárosi központok, rehabilitációs és krónikus ellátást nyújtó kórházak és járóbeteg-szakrendelők fejlesztése is a program része - sorolta a részleteket Cserháti Péter, a budapesti ellátás átalakításáért felelős miniszteri biztos.

10 nagy telephellyel kevesebb

Az ésszerűsítéssel 10 nagy telephellyel kevesebb lesz. A Merényi kórház például beköltözik a Szent László Haller úti telephelyére, az egykori MÁV kórház Podmaniczky utcai részlege pedig a Honvéd kórházba. A Péterfy Sándor utcai kórház négy telephelyét két helyre vonják össze, s a Rókus kórház részlegeit is kevesebb helyszínen osztják el.

A gyermekellátás területi egyenlőtlenségének (Budán alig 100 ágya a kapacitás szemben a pesti 1250-nel) korrekciójaként két gyermekklinika, a Bókay és a Tűzoltó utcai összesen 330 ágya az új dél-budai centrumban kap helyet. Azokat a kiürülő ingatlanokat, amelyekre az  egészségügy nem tart igényt, a nemzeti fejlesztési tárcának adják át.

Az Egészséges Budapest Programban összesen 3 új nagy tömb épül: a dél-budai Dobogóra tervezett 1057 ágyas tömbkórház mellett a dél-pesti és az észak-pesti centrumokban is felhúznak egy-egy új épületet.

Év végéig jönnek a gépek

A 10 évre ütemezett program megvalósítására 700 milliárd forinttal kalkulál a kormány. Első lépésben 40 milliárd forint sorsáról döntöttek, ebből idén 22 milliárd forintot orvostechnikai eszközökre, mintegy 18 milliárdot a beruházás előkészítéséhez szükséges tervezésekre, közbeszerzésekre és engedélyezésekre fordítanak. További 40 milliárdot pedig jövőre költenek el. A 22 milliárdból négy nagy érfestő készülék, 4 MR, 5 CT és egy lineáris gyorsító kerülhet év végéig a kórházakba, valamint mindegyik centrumba egy PET-CT.

Az államtitkár úgy fogalmazott: a kórházak olyan készüléket kapnak majd, amilyenre szükségük van, tervei szerint az új gépeket év végéig üzembe is fogják helyezni.

Reálisan az új tömbök építése 2019 előtt nem kezdődhet el, a Dobogóra tervezett új kórház 2021–22-től fogadhat betegeket. Szakmai profilja nagyjából összeállt, a sürgősségi ellátással kapcsolatban álló szakmák mind helyet kapnak – közte a traumatológia, idegsebészet, gasztroenterológia, infarktus ellátás, gyermekellátás, fül-orr-gégészet, szülészet – az onkológiai, ortopédiai és a pszichiátriai ellátás azonban nincs a preferált ellátások között – mondta Cserháti Péter.

napi.hu

Decrease font size Default font size Increase font size