Tanösvény a kalandparkban

Nyomtatás

A Budakeszi Vadaspark Nonprofit Kft. és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével létrejött Magyarország első kalandparkba épített tanösvénye.  

A Budakeszi Vadaspark célja, hogy bemutassa a Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepült élővilágot. A minket körülvevő természeti értékek bemutatásának leghatékonyabb módja, ha játszva találkozhatnak a látogatók az ismeretekkel. Így fogalmazódott meg a gondolat, hogy a Budakeszi Kalandpark pályáit megtöltsék játékos tartalommal, így nem csak egy aktív élménnyel, hanem hasznos tudással is gazdagodnak a kalandpark vendégei. 

A két tanösvény célja a madárbarát eszközök bemutatása, valamint a fatörzsek és lombkoronák élővilágának megismertetése. A kisebbek a kalandpark B pályáján haladva megismerkedhetnek Pele Pali történetével, a nagyobbak pedig a D pályán tudhatnak meg rengeteg érdekességet a madarak világából. Így nem csak ügyességüket próbálhatják ki, de játszva tanulhatnak a hazánkban élő madarakról és fafajtákról is. A két tanösvény összesen 23 madárfajról és 3 hazánkban élő pelefajról nyújt információkat, szemléltetve 8 mesterséges költőládát is. 

Pele pálya (140 cm alatti gyerekeknek):

  • Pele Pali történetén keresztül mutatja be a gyerekeknek a madarak fészkelési szokásait
  • a pelék ügyességével másznak a gyerekek a pályán és követik Pele Pali útját, aki új otthont keres magának
  • a pálya nem csak a gyerekek mászó technikáját erősíti, hanem a játékos feladatok révén fejleszti a figyelmüket és bővíti az ismeretüket

Sólyom pálya (nagyobbaknak, felnőtteknek):

  • 15 tábla vezeti be a kalandozókat a madarak rejtett világába
  • elgondolkodtató és érdekes kérdésekre kereshetik a választ minden egyes állomáson 
  • megtapasztalhatják, hogy milyen lehet a madarak élete a lombkorona magasságában, „madártávlatból” tekinthetnek az alattunk lévőkre
  • feltárja előttünk a madarak világát és a figyelmünket a körülöttünk lévő tollas barátaikra irányítja.

 

Forrás: www.vadaspark-budakeszi.hu

Decrease font size Default font size Increase font size