Országgyűlési választások 2018. április 8.

Nyomtatás

valasztas2018Az országgyűlési választás egyfordulós, érvényességi küszöb nélküli, egyszerű választás. Azaz függetlenül a választáson részt vevők számától érvényes a választás, ha Pest megye 1. sz. egyéni választási kerületében legalább egy érvényes szavazatot leadnak. A választáson az a jelölt nyeri el a mandátumot, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapja.

A választás napján mindenki 2 db szavazólapot fog kapni. Az egyiken az egyéni választókerületi képviselő-jelöltek lesznek. A másikon az országos listát állító pártok, vagy pedig a nemzetiségi önkormányzatok szerepelnek.

A jelöltek, valamint a listák a szavazólapon nem ABC, hanem sorsolás szerinti sorrendben szerepelnek. Az alábbiakban ismertetjük azokat, akik lapzártakor nyilvántartásba vett jelöltek, listák. Visszalépések miatt ez a névsor, illetve lista április 8-ig még változhat.

 

I. Hogyan szavazhatunk?

Úgy, mint eddig. A szavazás módjában nincs változás. A legfontosabb a szavazásra való jogosultság igazolása. Azaz a személyazonosság, valamint a lakcím igazolása.

A választás napján reggel 6.00 órától este 19.00 óráig lehet szavazni. A szavazóhelyiségben először igazolni kell a személyazonosságot. Erre alkalmas bármely arcképes igazolvány, személyi igazolvány, útlevél, vagy jogosítvány. Ezek mellett szükség van a lakcím igazolására is, azaz a lakcímkártyára. Lehetnek még olyan idős szavazók, akiknek füzetszerű személyi igazolványa van, és nem rendelkeznek lakcímkártyával. Az ő igazolványukban rögzítve van a lakcím is, így nekik ez az egy dokumentum is elegendő. Rendkívül fontos, hogy csak érvényes okmánnyal lehet szavazni! Aki lejárt érvényességű okmánnyal jelenik meg a szavazáson, azt a szavazatszámláló bizottságnak vissza kell utasítsa. Kérek ezért mindenkit, hogy még most ellenőrizze le, hogy okmánya érvényes-e! Ha nem, akkor az érdi okmányiroda központjában, vagy annak tárnoki kirendeltségén még időben igényeljen új személyi igazolványt!

A választási jogosultság igazolását a választói névjegyzék aláírása és a szavazólapok, valamint a boríték átvétele követi. A szavazat leadásához rendelkezésre áll a szavazófülke. A szavazás a jelöltek neve melletti, illetve a listák feletti körben elhelyezett két egymást metsző vonallal (+, vagy X), tollal történhet. A borítékba tett szavazólapokat pedig a szavazatszámláló bizottság előtt elhelyezett urnákban kell bedobni.

Aki a szavazás napján Magyarországon belül más településen tartózkodik, az kérheti, hogy ott szavazhasson. Az átjelentkezési kérelmet legkésőbb április 6-án (pénteken) 16.00 óráig nyújthatja be. A kérelem benyújtható online módon a www.valasztas.hu weblapon erre biztosított felületen vagy személyesen a pusztazámori Községházán a hivatal nyitvatartási idejében. Beküldhető még postán is, de csak akkor érvényes, ha a postai küldemény április 6-ig megérkezik a Községházára. A mozgásában akadályozott szavazó mozgóurnát igényelhet. Az előzetes igénylés határideje szintén április 6. 16.00 óra. Módja és helye megegyezik az átjelentkezéssel (online, vagy írásbeli kérelem) Ezen kívül lehetőség van még mozgóurnát igényelni a szavazás napján, április 8-án 15.00 óráig a szavazatszámláló bizottsághoz eljuttatott írásbeli kérelemmel. Fontos tudni, hogy mozgóurnát csak egészségi állapot, vagy fogva tartás miatti akadályoztatás esetén lehet igényelni, munkahelyi elfoglaltságra hivatkozva nem vehető igénybe.        

Arra biztatok mindenkit, akinek módja van rá, hogy a kérelmeket online nyújtsa be. Ez kényelmes és gyors ügyintézést tesz lehetővé, nincs kötve senki a választási iroda nyitvatartási idejéhez és biztos, hogy a kitöltött kérelem időben megérkezik a választási irodához.  

A szavazás módjával és az említett kérelmek benyújtásával kapcsolatban további információkat, segítséget kaphatnak a Nemzeti Választási Iroda már említett www.valasztas.hu című honlapján, valamint a Községházán személyesen a 23 347 438-as telefonszámon és a titkarsag@pusztazamor.hu e-mail címen.

 

II. Kikre szavazhatunk?

1./ Egyéni jelöltek:

1. Vágó Sebestyén JOBBIK MAGYARORSZÁGÉRT MOZGALOM
2. Weith Katalin KELL AZ ÖSSZEFOGÁS PÁRT
3. Turcsán Szabolcs LEHET MÁS A POLITIKA
4. Kozák István Krisztián TENNI AKARÁS MOZGALOM
5. Marton Janka AQUILA PÁRT
6. Szécsi Barbara MAGYAR KÉTFARKÚ KUTYA PÁRT
7. Aradszki András FIDESZ - MAGYAR POLGÁRI SZÖVETSÉG, KERESZTÉNYDEMOKRATA NÉPPÁRT
8. Dr. Csőzik László MAGYAR SZOCIALISTA PÁRT, PÁRBESZÉD MAGYARORSZÁGÉRT PÁRT
9. Gál Alex MOMENTUM MOZGALOM
10. Szunai Gábor Miklós MAGYAR IGAZSÁG ÉS ÉLET PÁRTJA

 

2./ Országos (párt) listák:

 1. TENNI AKARÁS MOZGALOM
 2. ÖSSZEFOGÁS PÁRT
 3. CSALÁDOK PÁRTJA
 4. DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ
 5. EGYÜTT – A KORSZAKVÁLTÓK PÁRTJA
 6. EURÓPAI ROMA KERESZTÉNYEK JOBBLÉTÉÉRT DEMOKRATIKUS PÁRT
 7. FIDESZ - MAGYAR POLGÁRI SZÖVETSÉG, KERESZTÉNYDEMOKRATA NÉPPÁRT
 8. IRÁNYTŰ PÁRT
 9. JOBBIK MAGYARORSZÁGÉRT MOZGALOM
 10. KELL AZ ÖSSZEFOGÁS PÁRT
 11. KÖZÖS NEVEZŐ 2018
 12. LEHET MÁS A POLITIKA
 13. MAGYARORSZÁGI CIGÁNYPÁRT
 14. MAGYARORSZÁGON ÉLŐ DOLGOZÓK ÉS TANULÓK PÁRTJA
 15. MAGYAR IGAZSÁG ÉS ÉLET PÁRTJA
 16. MAGYAR KÉTFARKÚ KUTYA PÁRT 17. MAGYAR DEMOKRATIKUS UNIÓ
 17. MOMENTUM MOZGALOM
 18. MAGYAR SZOCIALISTA PÁRT, PÁRBESZÉD MAGYARORSZÁGÉRT PÁRT
 19. MAGYAR MUNKÁSPÁRT
 20. NET PÁRT
 21. REND ÉS ELSZÁMOLTATÁS PÁRT
 22. SPORTOS ÉS EGÉSZSÉGES MAGYARORSZÁGÉRT PÁRT
 23. SZEGÉNY EMBEREK MAGYARORSZÁGÉRT PÁRT

 

3./ Nemzetiségi listák:

 1. BOLGÁR ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZAT
 2. SZERB ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZAT
 3. ORSZÁGOS ROMA ÖNKORMÁNYZAT
 4. ORSZÁGOS ÖRMÉNY ÖNKORMÁNYZAT
 5. MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATA
 6. MAGYARORSZÁGI NÉMETEK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATA
 7. MAGYARORSZÁGI ROMÁNOK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATA
 8. ORSZÁGOS HORVÁT ÖNKORMÁNYZAT
 9. ORSZÁGOS LENGYEL ÖNKORMÁNYZAT
 10. ORSZÁGOS RUSZIN ÖNKORMÁNYZAT
 11. ORSZÁGOS SZLOVÉN ÖNKORMÁNYZAT
 12. ORSZÁGOS SZLOVÁK ÖNKORMÁNYZAT
 13. UKRÁN ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZAT

 

Akiket úgy vettek fel a nemzetiségi névjegyzékbe, hogy annak hatálya kiterjed az országgyűlési választásokra, azok az egyéni kerületi jelölt mellett a nemzetiségi listára adhatják le a szavazatukat, a pártok közül nem választhatnak.

 

Dr. Újházi Miklós

Decrease font size Default font size Increase font size