Január 2-áig véleményezhető a Településképi Arculati Kézikönyv

Nyomtatás

Lakossági fórumra hívták az érdeklődőket december 7-én 18 órára a Községháza dísztermébe. A téma Pusztazámor község Településképi Arculati Kézikönyvének munkaközi anyaga, a településképi rendelet, valamint a helyi építési szabályzat ezzel összefüggő módosítása volt. A fórumon jelen voltak a képviselő-testület tagjai, dr. Újházi Miklós jegyző, valamint az arculati kézikönyvet elkészítő szakemberek.

A téma felvezetése során elhangzott: az itt lakók és az idelátogatók érdeke, hogy vonzó, esztétikus legyen a zámori környezet. Ezért fontos, hogy ne csak kövessük a jelenleg zajló jogszabályi változásokat, hanem azok elébe menjünk. Ehhez tudatos településépítésre van szükség. 2016-ban döntött az Országgyűlés arról, hogy a 300 négyzetméternél kisebb hasznos alapterületű épületek esetén nincs szükség építési engedélyre. Egyszerűsödtek tehát a szabályok, ez azonban nem jelenti azt, hogy ezentúl bárhol bármilyen házat fel lehet építeni, ugyanis megalkották a településképi törvényt is. Ez pedig kiköti, hogy a településeknek egy, a lakók számára is jól érthető rendeletben kell szabályozniuk a településképet meghatározó kérdéseket, illetve a Településképi Arculati Kézikönyvet is meg kell alkotniuk.

A közös gondolkodás és a kidolgozó munka a szeptember 5-én megtartott első nyilvános fórummal kezdődött, melyen részt vett Szabóné Pányi Zsuzsanna megyei főépítész, továbbá a településtervezéssel foglalkozó dr. Oláh Mihály Zoltán; a szakemberek tájékoztatást adtak a kötelező feladat részleteiről és várták az észrevételeket, kérdéseket.

A kidolgozók előrebocsátották: a kézikönyv elsősorban nem a szakembereknek készül. Bemutatja Pusztazámor kialakulásának történetét, mindenki számára érthető módon szöveges formában, képekkel gazdagítva szemlélteti Zámor sajátos, egyedi jellegét, különösen a védendő értékeket, valamint irányt mutat az építtetőknek. Tartalmazza a jó példákat az épületek, építészeti részletek (ajtók, ablakok, anyaghasználat, színek, homlokzatképzés, kerítések, kertek kialakítása) tekintetében, tehát nem csak a gyökereinket járja körbe, de azt is magában foglalja, milyen legyen a jövőben a falukép.

A szeptemberi fórumon és az azt követő konzultációk, beszélgetések során született javaslatokat az alkotók figyelembe vették az anyag elkészítésénél. Egyebek mellett megfogalmazódott, hogy a buszforduló környékét, a régi kocsma épületét – a településközpont fejlesztésének részeként – rendezni szükséges. Emellett elvárható lenne, hogy a magántulajdonban levő üzemek utcafrontját tartsák rendben. A patakpartot be kellene vonni a falu vérkeringésébe, és a játszóteret is új tartalommal kellene megtölteni.

Dr. Újházi Miklós elmondta: a közelmúltban elkészült a kézikönyv munkaközi példánya, felkerült a község honlapjára, olvasható, véleményezhető. Községünk jegyzője aláhúzta: a kézikönyv csak egyfajta iránymutatás, abból csak az a kötelező, amit a településképi rendelet rögzít. A településképi rendelet tartalmazza, hogy milyen legyen az épületek karaktere (pl. az épületek szintszáma, a kerítések kialakítása), milyenek legyenek a zöldfelületek, a közterületeken kihelyezett reklámok, egyéb műszaki berendezések (pl. antennatornyok), és hogy miként védjük meg a helyi örökséget. A változtatás harmadik elemeként a Helyi Építési Szabályzat szükséges mértékű módosítására is sor kerül

A lakossági fórum résztvevői alapos és színvonalas munkaként értékelték a kézikönyv tervezetét. Többen további megfontolandó javaslatokat fogalmaztak meg a dokumentum kidolgozói számára.

 A rendezvény végén elhangzott: az elkészült dokumentumokkal kapcsolatban 2018. január 2-áig várják a lakosok észrevételeit, további javaslatait. Pusztazámor község Településképi Arculati Kézikönyve és településképi rendelete, valamint a helyi építési szabályzat ezzel összefüggő módosítását tartalmazó rendelettervezet munkaközi dokumentumai a www.pusztazamor.hu honlapon megtalálhatók (http://www.pusztazamor.hu/index.php/hu/tak-tkr), valamint félfogadási időben nyomtatott formában is megtekinthetők a Községházán.

K. Z.

 

Decrease font size Default font size Increase font size