Megnövelték a mosógépcsere-program támogatási összegét

Nyomtatás

A négyszeresére, az eredetileg tervezett 500 millióról 2 milliárd forintra emelte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a mosógépcsere-program finanszírozását – közölte a szaktárca az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint így az „Otthon melege program” keretében a korábban tervezett 12 ezer helyett 44 ezer család cserélheti újra régi mosógépét. Így mindenki támogatásban részesülhet, aki érvényes, formailag megfelelő pályázatot nyújtott be.

A minisztérium jelzi: a pályázatok értékelése folyamatos, a pályázók hamarosan kézhez kapják az energiatakarékos mosógépek megvásárlásához szükséges támogatói okiratokat.
A vissza nem térítendő támogatás mértéke az új berendezés vételárának maximum fele – a készülék energiahatékonysági kategóriájának megfelelően –, legfeljebb 25–45 ezer forint lehet. A pályázati feltételek szerint a mosógépcserével legalább 10 százalékos energia-, vagy évi 20 kilogramm szén-dioxid-megtakarítást kell elérni.

A program nemcsak a háztartások energiahatékonyságát javítja, hanem csökkenti a családok rezsiterheit is. A nyertes pályázók évente akár 12 ezer forintot is megtakaríthatnak a víz- és az áramszámlán a mosógépcserével – tartalmazza az NFM tájékoztatója.

(MTI)

 

Decrease font size Default font size Increase font size