Elhunyt Göncz Árpád volt köztársasági elnök

Nyomtatás

Kilencvenhárom  éves korában elhunyt Göncz Árpád volt köztársasági elnök, József Attila-díjas író, műfordító, politikus.1922. február 10-én született Budapesten. Az 1956-os forradalom után életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, 1963-ban szabadult.

A második világháborút követően a Kisgazdapártnak, majd a rendszerváltás idején a Szabad Demokraták Szövetségének a politikusa volt. 1990-ben tagja lett a rendszerváltás utáni első szabadon választott Országgyűlésnek, amelynek első elnökévé is választották. Pozíciójából adódóan betöltötte az ideiglenes köztársasági elnöki tisztséget, majd augusztusban a harmadik Magyar Köztársaság első elnökévé választották. Tisztségét 2000-ig viselte.

Utolsó éveiben az egykori államfő kerülte a nagyobb nyilvánosságot, utolsó hivatalos szereplése 2013-ban volt, mikor részt vett egy róla szóló könyv bemutatóján. Egy közeli forrásból származó értesülés szerint idős korából fakadó betegeskedése miatt már csak egyre ritkábban hagyta el budai lakását, főleg családjával töltötte hétköznapjait.

 

Decrease font size Default font size Increase font size