Út a diplomához

Nyomtatás

Megjelent a hátrányos helyzetű, kiemelten a roma hallgatók felsőoktatási esélyegyenlőségének javítását, felsőfokú végzettséghez jutásának támogatását szolgáló Út a diplomához program idei pályázata, amelynek kerete 210 millió forint – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára.

Langerné Victor Katalin a Roma Szakkollégiumok Országos Találkozóján beszélt arról: az ösztöndíj mellett szakkollégiumi ellátásban is részesülő roma diákok támogatása is azt a célt szolgálja, hogy a hátrányos helyzetű fiatalok minél nagyobb számban jussanak diplomához. Hangsúlyozta, a romák között nagyon alacsony a diplomások száma, miközben szükségük van a roma közösségeknek is az értelmiségiekre. A hátrányos helyzetű roma és nem roma fiatalok számára indult három évvel ezelőtt az Út a diplomához nevű program, amelynek lehetőségeivel tavaly már 816-an éltek.    

A magyar nemzeti felzárkózási stratégia korábbi helyzetelemzése szerint a roma fiatalok 0,2 százaléka jutott diplomához, egy tavalyi felmérés azt mutatta, hogy az arány már 3 százalékra emelkedett, de ez még mindig jóval elmarad a 15 százalékos országos átlagtól. A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően egyre több hátrányos helyzetű roma fiatal jut be főiskolára, egyetemre. 
A helyettes államtitkár kitért arra: az Út a diplomához program egyre sikeresebb, folyamatosan nő a jelentkezők száma, ezért nőtt a felhasználható keret összege is, amely az első évben 150 millió forint volt, tavaly 200 millióra, az idén pedig 210 millió forintra emelkedett. 

 Ez a pályázat a legmagasabb szintje az Útravaló ösztöndíjrendszernek, amelyben már az általános iskolától kezdve támogatást kaphatnak azok, akik szegénysorban élnek, de szorgalmasak és szeretnének többre jutni – fogalmazott Langerné Victor Katalin. (MTI)

 

Decrease font size Default font size Increase font size