Lépések tűzoltóautó beszerzésére

Nyomtatás

Pusztazámoron és Sóskúton szerencsére nem gyakoriak a tűzesetek és a műszaki mentések. A problémát inkább az okozza, hogy a heves esőzések következtében az esővíz több pincét, garázst eláraszt. A lezúduló nagy mennyiségű csapadék a medrekből kilépve iszappal és hordalékkal borít el több utcát, telket. A mélyebben fekvő területeken a víz felgyülemlik, a viharok során faágak szakadnak le, fák dőlnek ki, ekkor kell beavatkozni szivattyúkkal, motorfűrészekkel. Az ilyen esetekben a lakosság a tűzoltóság segítségére szorul.

A Sóskúti Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjainak Sóskúton a Fő utca 3. szám alatt található szertárépületet saját erőből és pályázati forrásból sikerült teljesen felújítaniuk. Mintegy 15 millió forintot fordítottak a régi épületre annak érdekében, hogy a teljes tetőzetet felújítsák, új nyílászárókat helyezzenek be, kiépítsék a szükséges kiszolgáló helyiségeket. Az egyesületnek pályázatok útján közel 2,8 millió forint értékű eszközt sikerült beszereznie. Rendelkeznek egy nagyteljesítményű átemelőszivattyúval, motorfűrészekkel, létrákkal, tűzoltáshoz sugárfelszeléssel és kéziszerszámokkal. Birtokában vannak a szükséges szakmai tudásnak, képzettségnek.

A sóskúti képviselőkkel együtt tartott ülésen mind a zámori, mind a sóskúti testület támogatta azt az elképzelést, hogy egy használt, de még megfelelő műszaki állapotú tűzoltóautó vásárlásában nyújtsanak segítséget a Sóskúti Önkéntes Tűzoltó Egyesület számára. Kézenfekvőnek az a megoldás látszik, hogy külföldről szerezzünk be egy olyan gépjárművet, amelyet valamelyik település használt eddig és most szándékozik lecserélni.

Keller László volt országgyűlési képviselő révén sikerült felvenni a kapcsolatot a németországi Rheinfelden polgármesterével. Rolf Karrer május 8-án járt Sóskúton és Pusztazámoron. Sóskút és Pusztazámor polgármesterével, valamint Cserődi Józseffel, a Sóskúti Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökével folytatott egyeztetésen kirajzolódtak a továbblépés lehetőségei. Karrer polgármester úr ígéretet tett arra, hogy személyesen is közreműködik abban, hogy mihamarabb megvalósulhasson a gépjármű megvásárlása.

A sóskúti önkéntesek igyekezetükkel, kitartásukkal, önkéntes munkájukkal már bizonyították, hogy mennyire fontos nekik az, hogy az emberek tűzvédelméért tenni tudjanak, de munkavégzésük alapfeltétele, hogy rendelkezzenek tűzoltógépjárművel és megfelelő szakfelszereléssel. Ehhez szeretnénk őket hozzájuttatni, hogy segíteni tudjanak nekünk.

                                                                                              Csibrikné Pátrovics Krisztina

                                                                                              képviselő

Decrease font size Default font size Increase font size