Itt a vakáció

Nyomtatás

Június 16-án 1 millió 267 ezer diák számára megkezdődött a két és fél hónapos nyári vakáció. A nebulók az idei nyáron is számos program, táborlehetőség közül választhatnak a szünidő tartalmas eltöltéséhez, az árak a tavalyihoz képest nem emelkedtek.

Az általános iskolákban 760 ezer, a szakiskolákban 106 ezer, a speciális szakiskolában 8200, a gimnáziumokban 188 ezer, a szakközépiskolákban 205 ezer tanuló számára ér véget a tanév.    
A diákok az idén is számos tábor, programlehetőség közül válogathatnak.
taborfigyelo.hu adatai szerint egy egyhetes átlagos napközis tábor ára 18-20 ezer forint, a szintén egyhetes, átlagos „ottalvós” táborért pedig 30-35 ezer forintot kell fizetni. 
Tóth Béla, a portál képviseletében korábban elmondta: tavaly óta nem emelkedtek a táboroztatás költségei.    
A regiszterükben mintegy 160 tábor 524 turnusa szerepel, és nagy az eltérés az árakban, attól függően, hogy hol van és milyen programot kínál a tábor – ismertette. Példaként említette  meg, hogy rúdtáncos, makettes, katonai, paleo- és lövésztábort is hirdetnek a gyerekeknek. Az árak nagy szórást mutatnak: a napközis táborok esetében 8 ezer és 80 ezer forint között van az egyhetes turnusok ára, ugyanezért „ottalvós” változatban 12 ezer és 180 ezer forint közötti összeget kérnek. 
Hozzátette: a táborok egyre népszerűbbek, a szülők ugyanis mindinkább felismerik, hogy azok nemcsak felügyeleti funkciót töltenek be, hanem komoly szocializációs hatásuk van. Ennek megfelelően 80-90 százalékos telítettséggel üzemelnek a nyári táborok – mondta. 
Sok diák munkát vállal a szünidő alatt. Az egyszerűbb irodai munkák mellett a nyári fesztiválokon, strandokon is szívesen dolgoznak a vakáció idején a fiatalok, akiknek a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉsz) szakemberei azt tanácsolják, hogy lehetőség szerint iskolaszövetkezeten keresztül vállaljanak munkát.
Nyelvismerettel, szakmai tudással a legkönnyebb elhelyezkedni, és többnyire az ilyen elvárásokat támasztó munkákért kínálják a legjobb fizetéseket. 
Az új tanév szeptember 1-jén, kedden kezdődik.

(MTI)

 

Decrease font size Default font size Increase font size