Szennyvízcsatorna-használat: csak rendeltetésszerűen!

Nyomtatás

 

A nagy csatornaépítések kezdetén, a XIX. század végén, az egyesített csatornázási rendszer terjedt el Európa nagyvárosaiban. A háztartásokból származó szennyvizet és a csapadékvizet ugyanabba a vezetékbe juttatták be. A rendszert arra méretezték, hogy az esetek túlnyomó többségében a nagy záporok idején lehulló hatalmas vízmennyiséget is el tudja vezetni. Később, amikor már felmerült az igény a szennyvíz tisztítására is, rájöttek, hogy az esős időszakokban igen nehéz a szennyvízzel kevert nagy mennyiségű esővizet megfelelően megtisztítani. Ekkor alakult ki az elválasztó csatornázási rendszer.

Az elválasztó rendszerben a szennyvizet gondosan méretezett, viszonylag kis átmérőjű föld alatti csövekben vezetik el, míg az esővizet elkülönítve, föld alatti csővezetékbe, vagy nyílt árokba juttatják. A napjainkban épülő csatornák általában elválasztó rendszerűek. Ilyen létesült Pusztazámoron is. A háztartási szennyvizet szakszerű használat esetén biztonságosan elvezeti. Kapacitása azonban nem elegendő arra, hogy a záporok esetén többszörösére növekedő áradatot elvezesse. Ha nagy esők alatt sok csapadékvíz jut a szennyvízcsatornába, akkor valahol – egy vagy több helyen - kiönt a szennyvízzel kevert esővíz. Általában a károsult nem is az az ingatlantulajdonos, aki illegálisan esővizet engedett be, hanem egy, folyásirány szerint lejjebb lakó, vétlen áldozat.

Súlyosbítja a problémát, hogy a klímaváltozás miatt egyre gyakrabban következnek be szélsőségesen nagy intenzitású csapadékok. Mindezek miatt tiltja a szennyvízcsatornát üzemeltető Érd és Térsége Víziközmű Kft. csapadékvíz bevezetését a szennyvízcsatornákba. Természetesen, ugyancsak tilos szennyvizet engedni a csapadékcsatornába, hiszen a csapadékcsatornába jutó víz nem jut el a szennyvíztisztító telepre, nincs lehetőség a megtisztítására. Az esővizet a csapadékelvezető rendszerbe kell juttatni.

Az Érd és Térsége Víziközmű Kft. szakemberei készséggel adnak tanácsot abban az esetben, ha egy ingatlantulajdonosnak ezzel a témával kapcsolatban kérdése van, például, nem tudja, hogy a háza előtt húzódó csővezetékek közül melyik a szennyvízcsatorna és melyik a csapadékcsatorna. Az ingatlantulajdonosok azonban az esővizet tartályokban, medencékben is gyűjthetik és onnan felhasználhatják. Legkézenfekvőbb lehetőség az öntözésére történő hasznosítás.

A tulajdonosoknak nagy figyelmet kell fordítniuk arra, hogy ingatlanukat megvédjék az elöntéstől. A szakszerűtlenül kialakított szennyvízbekötésen át a szennyvíz visszafolyhat a mélyen fekvő kertbe, alagsori helyiségbe. A bekötéseket szaktervezővel kell megterveztetni és a tervet az Érd és Térsége Víziközmű Kft. Ügyfélszolgálati Irodáján jóváhagyásra be kell nyújtani.

Fontos, hogy a szennyvízcsatornát rendeltetésének megfelelően használjuk. Háztartási hulladékot, étolajat, más zsiradékot, rongyot, mérgeket, gyógyszereket, tűzveszélyes folyadékokat, egészségügyi betéteket, eldobható pelenkát, nehézfémeket, dugulást okozó darabos anyagokat ne juttassunk a csatornába. Ha megértjük, elfogadjuk és alkalmazzuk a csatornahasználat alapszabályait, a rendszer mindannyiunk megelégedésére fog működni.

2011. július 19.

Decrease font size Default font size Increase font size