Játsszunk önfeledten – de körültekintően

Nyomtatás

A napos, melegebb idő beköszöntével örömmel indulunk neki gyermekünkkel a játszótereknek, parkoknak. A napi munkát és bevásárlást követően megnyugodva térünk be a kedvenc játszótérre, nem is sejtve, milyen veszélyek leselkednek ránk. Míg a gyermekek egymással játszanak, a szülők gyakran figyelemmel követik csemetéjük szinte minden mozdulatát, de előfordul az is, hogy egymással diskurálnak, és esetleg megfeledkeznek a padon hátrahagyott táskájukról, csomagjukról. Az önfeledt játékot követően így akár keserű szájízzel is térhetünk haza, ha értéktárgyaink illetéktelen személyek kezébe kerülnek. Ezért legyünk mindig körültekintőek!

Ha kiválasztottuk vagy megtaláltuk a felszereltségben és elhelyezkedésben ideális játszóteret, ajánlott összeismerkedni a többi, rendszeresen oda járó szülővel és célszerű a helyi szokásokról érdeklődni: kik járnak oda, előfordulnak-e zseblopások, mennyire biztonságos a környék? A játszótereken könnyű barátokat találni, de a kezdeti időszakban legyünk óvatosak, hogy kivel, milyen információt osztunk meg magunkról, családi és anyagi körülményeinkről, napi rutinunkról. A bűnözők nagyon gyakran használják fel ugyanis az ilyen helyeket információforrásul, tippszerzésre, hiszen a barátkozó gyermekekben nincs még meg a kontroll arra vonatkozóan, hogy mit szabad és mit nem szabad megosztani frissen szerzett játszótársainkkal. A szülők szintén könnyebben beszédbe elegyednek „sorstársaikkal”, és észrevétlenül térnek át a pelenkázás fortélyairól a tervezett nyaralás időpontjára, a munkarendre, napi elfoglaltságokra, ezáltal megadva a legfontosabb információt: mikor nincs senki otthon. Akaratlanul is tippadóvá válhatunk, ha alkalmi ismerősökkel bizalmas információkat osztunk meg!

Kisgyermekes anyukáknál a babakocsi kész kincsesbánya lehet a tolvajoknak, hiszen az aranyárban mért gyermekfelszerelésen kívül kényelmi okokból a szülő pénztárcáját és értékeit is itt tarthatja. Érdemes egy kisebb táskában tartanunk pénztárcánkat, igazolványunkat, mobiltelefonunkat, melyet sosem teszünk le, mindig magunknál tartunk jól ellenőrizhető helyen, akár táskaőrrel védve. Így ha a játékot követően észleljük, hogy a babakocsi eltűnt, nem veszett oda valamennyi értékünk, illetve még mindig tudunk segítséget hívni.

A játszótér a móka színtere, de könnyen bűncselekmény elkövetési helyévé válhat, ha nem fordítunk kellő figyelmet értéktárgyainkra, gyermekünkre. Mit is tehetünk a biztonságosabbközösségi élet érdekében:

– Figyeljünk környezetünkre! Ne csupán saját, hanem a barátunk csomagjaira is gyakran vessünk ellenőrző pillantásokat!

– Egészséges gyanakvással és egy kis bizalmatlansággal sok kellemetlenségtől megóvhatjuk magunkat. Ne osszuk meg újdonsült ismerőseinkkel a magánéletünkre vonatkozó bizalmas információkat.

– Nem csak vagyon ellenes, hanem az egyéb bűncselekmények (pl. szatírok zaklatása, gyermekrablások) megelőzésére is figyeljünk.

Ha ismeretlen, gyanús autót, személyeket látunk többször elhaladni a környéken, jegyezzük fel a rendszámát vagy típusát, ismertetőjelét, ne féljünk felvenni a kapcsolatot a rendőrség munkatársaival, vagy hívjuk azonnal az ingyenesen hívható telefonszámokat!

Rendőrség ingyenesen hívható a 107 és 112 telefonszámokon!

Érdi és Diósdi Városi Polgárőrség: 06-23-374-459; 06-30-621-2596; 06-30-621-2579

Százhalombatta Polgárőrség : 06-23-358-723

Tárnok Polgárőrség: 06-30-621-2897

Pusztazámor Polgárőrség: 06-70-413-7209

Sóskút Polgárőrség: 06-70-555-4955

                                                                           Érdi Rendőrkapitányság

                                                                                  Bűnügyi Osztály

Decrease font size Default font size Increase font size