Derült égből…

Nyomtatás

Érkeznek a nyári záporok és heves viharok, gyakran villám kíséretében. Minden évben követel áldozatokat a villámlás, ha szabad ég alatt maradunk a viharban. Mik az intő jelek, mit tegyünk, ha a szabadban ér az ítéletidő, hogyan tudjuk elkerülni, hogy kárt tegyen bennünk a villámlás, és milyen biztosítások vannak erre a célra?

Villámlásos helyzetben nem szabad a szabadban lehasalni, inkább guggoljunk le, hogy a lehető legkisebb felületen érintkezzünk a talajjal. A villámlásnak ugyanis van egy másodlagos hatása is, amikor a töltések szétfutnak a talajon, és nagy feszültség alakulhat ki két pont között. Nehogy mi legyünk a villámhárítók – figyelmeztetett Dombai Ferenc meteorológiai szakértő a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Fa mellé sem szabad állni – folytatta, és kerülni kell minden földből kiálló tárgyat is, mert ha belecsap a villám, és a közelében tartózkodunk, a feszültség ugyanúgy káros tud lenni ránk is. A villámcsapástól kevesebb ember hal meg, mint a másodlagos hatásoktól – hangsúlyozta. Zivataros helyzetben a kerékpáron is veszélyben vagyunk, ha tudunk, szálljunk le róla azonnal, és menjünk be egy közeli épületbe – tette hozzá.

Ha megtörtént a baj

A hazai biztosítási szerződések alapesetben tartalmazzák az elemi károkat, azok közé tartoznak a vihar- és a villámkárok is – mondta Gilyén Ágnes, a Mabisz szóvivője. Eltérés van azonban az elsődleges és a másodlagos károk tekintetében. Előbbiek, amikor a villámcsapás tűzesetet okoz, a régebbi típusú biztosítási szerződésekben is megtalálhatók. Az utóbbi években ugyanakkor egyre erőtejesebben növekszik azon keresetek száma, amelyeket a villámcsapás másodlagos, indukciós hatása okoz. Ezen kockázatok nem minden régi típusú szerződésben vannak benne, csak az újabb, 1-2 évvel ezelőtt kötöttekben – emelte ki.

Gilyén Ágnes felhívta a figyelmet, hogy az utóbbi négy évben több mint 214 ezer káreset miatt fizettek ki a biztosítók, amiből több mint 108 ezer eset a villámcsapás másodlagos hatása miatt történt; a kifizetések összege pedig meghaladta a 17 milliárd forintot.

Érdemes védeni az érzékeny készülékeket

Bár a biztosítók nem kötik ki, hogy kötelezően el kell helyezni prevenciós készülékeket az érzékeny eszközöknél, és hogy a házat a másodlagos indukciót hatástól is mindenképp védeni kell, azonban nagyon erőteljesen javasolják – figyelmeztetett a Mabisz szóvivője. A készülékek ugyanis a villámcsapástól akár több kilométerre is érzékenyek lehetnek a másodlagos hatásokra. Éppen ezért a prevenciónak nagy fontossága van – hangsúlyozta. A legtöbb biztosító egyébként a lakásbiztosítással rendelkező ügyfeleinek figyelmeztető üzenetet szokott küldeni, ha irányítószám alapján az ingatlana környékén vihar vagy erősebb természeti jelenség várható. Érdemes ezeket figyelembe véve elvégezni a megfelelő óvintézkedéseket – húzta alá.

(Localinfo.hu)

Decrease font size Default font size Increase font size