A kerti munkák veszélyei

Nyomtatás

Kertészkedés közben fennáll annak a veszélye, hogy valamilyen szerszámmal megszúrjuk vagy megvágjuk magunkat. Még a fűnyírás is veszélyeket hordozhat magában, hiszen a földről felpattanó éles tárgy vagy maga a fűnyírógép elszakadt huzala is sebet ejthet testünkön.

Mivel a bőr legfelső rétegében helyezkedik el a legtöbb fájdalomérző idegvégződés, emiatt a felületes sebzések, horzsolások eleinte gyakran nagyobb fájdalmat okoznak, mint a súlyosabb sérülések.

Attól függően, hogy a sérülést okozó szerszám tompa vagy éles volt-e, horzsolás, illetve különböző típusú – metszett, szúrt, szakított, vágott vagy zúzott – sebek jöhetnek létre. Bizonyos eszközök, például a fűrész akár roncsolást, csonkolást, ujjak, végtagrészek amputációját is okozhatják, ha nem kellő odafigyeléssel használjuk őket!

Általánosságban elmondható, hogy minél élesebb a sérülést okozó szerszám vagy eszköz, annál kevésbé roncsolja a szöveteket, ezért kisebb az elfertőződés valószínűsége. A tompa tárgy által létrehozott sebekben viszont könnyebben megtelepszenek a kórokozók, főleg, ha a seb földdel, homokkal is szennyezett! Ebben az esetben elsősorban a tetanusz nevű baktérium okozta fertőzés felléptével kell számolnunk.

A sérülés testfelszínen való elhelyezkedésétől és a seb mélységétől, jellegétől függően általában fellép valamilyen súlyosságú vérzés is, mely lehet enyhe, banális vagy akár az életet veszélyeztető, masszív artériás vérzés!

Teljes cikk

  

Decrease font size Default font size Increase font size