Vigyázzunk értékeinkre a húsvéti bevásárlásnál!

Nyomtatás

Az Érdi Rendőrkapitányság, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a helyi szervezetek közreműködésével összehangolt, célzott kampányt indít, melynek célja: értékeink fokozott védelme az állampolgárok bevonásával. A helyi sajtóban közreadott figyelemkeltő felhívások megjelentetésével, a helyi polgárőrséggel tartott összehangolt akciókkal igyekeznek a rend őrei eredményes bűnmegelőzési és vagyonvédelmi tanácsokkal ellátni a lakosságot. Az akcióhoz médiapartnerként a Zámori Hírek és a Pusztazámor Online (www.pusztazamor.hu) is csatlakozik.

*

Húsvéti nagybevásárlás, kapkodás, figyelmetlenség, frusztráció. Az ünnepek előtti napokban megtelnek az üzletek, piacok, bevásárlóközpontok vásárlókkal, nézelődő emberekkel.

Még fokozottabban figyeljenek értékeikre! A nagyobb üzletekben a vásárlók többsége bevásárlókocsit használ. Nézelődés, vásárlás közben kézitáskájukat, kabátjukat, egyéb értékeiket a bevásárlókocsiba helyezik el, amelyek felügyelet nélkül maradnak rövidebb-hosszabb időre. A tömegben ott vannak a bűnelkövetők is, akik nem bevásárlási céllal mennek ezekre a helyekre, hanem azért, hogy a sértettek figyelmetlenségét kihasználva, észrevétlenül tulajdonítsák el a felügyelet nélkül maradt értékeket, amelyet a sértettek csak a pénztárnál vagy otthon vesznek észre.

Az Érdi Rendőrkapitányság kéri a lakosságot, hogy a vásárlások alkalmával értékeiket ne hagyják őrizetlenül egy pillanatra sem, mert nagyon könnyen áldozattá válhatnak.

A bankkártyás fizetésnél vigyázzanak, ne lássa senki a beütött PIN-kódot! Sajnos még mindig előfordul, hogy a kódot a bankkártya mellett tárolják. Ezzel a sértett segít a kártyáját megszerző bűnözőnek abban, hogy a pénzt minden nehézség nélkül le tudja venni a bankszámláról.

Próbálják megjegyezni a kódot, vagy olyan helyre írják fel, ahol idegen személy nem férhet hozzá.

Bevásárlást követően a parkolóban is legyenek elővigyázatosak, a gépkocsijuk utasterét ne hagyják nyitva, oda ne tegyék be az értékeiket, táskájukat, miközben a csomagtartóba pakolnak.

Ne hagyjanak értéket a parkoló autóban, s a gépkocsit mindig zárják le.

A kéregetőkkel, adománygyűjtőkkel is vigyázzanak, sajnos gyakran kihasználják, megkárosítják a jó szándékú embereket!

Áldozattá válás elkerülésére néhány jó tanács:

- pénztárcáját, mobiltelefonját, bankkártyáját tegye biztonságos helyre;

- ne tartson magánál sok készpénzt! Ha mégis szükséges, akkor több helyen, egymástól elkülönítve;

- válltáskáját maga előtt fogva közlekedjen;

- hátitáska külső zsebeiben ne tartson okmányokat, egyéb értékeket;

- vásárláskor táskáját ne tévessze szem elől, azt mindig tartsa magánál;

- tömegközlekedési eszközön fel- és leszállásnál táskáját szorosan fogja magához.

Mit együnk, ha már bekövetkezett a baj? A lehető legrövidebb időn belül értesítsük a rendőrséget a 107-es vagy 112 hívószámon, illetve ha van, akkor értesítsük az üzlet biztonsági szolgálatát. A kiérkező rendőröket várja meg, majd nevezze meg az eltulajdonított tárgyakat, értékeket.

Amennyiben tud, közölje az elkövető személyleírását, hiszen az nagymértékben segíti a rendőrség munkáját!

Ha ismeretlen, gyanús autót, személyeket lát többször elhaladni a környéken, jegyezze fel a rendszámát vagy típusát, ismertetőjelét, ne féljen felvenni a kapcsolatot munkatársainkkal, vagy hívja azonnal ingyenesen hívható telefonszámainkat!

Érdi és Diósdi Városi Polgárőrség: 06-23-374-459, 06-30-621-2596, 06-30-621-2579

Százhalombatta Polgárőrség : 06-23-358-723

Tárnok Polgárőrség: 06-30-621-2897

Pusztazámor Polgárőrség: 06-70-413-7209

Sóskút Polgárőrség: 06-70-555-4955

 

Decrease font size Default font size Increase font size