Hogyan előzhetjük meg a gépjárművekkel kapcsolatos bűncselekményeket?

Nyomtatás

Az Érdi Rendőrkapitányság, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a helyi szervezetek közreműködésével összehangolt, célzott kampányt indít, melynek célja: értékeink fokozott védelme az állampolgárok bevonásával. A helyi sajtóban közreadott figyelemkeltő felhívások megjelentetésével, a helyi polgárőrséggel tartott összehangolt akciókkal igyekeznek a rend őrei eredményes bűnmegelőzési és vagyonvédelmi tanácsokkal ellátni a lakosságot. Az akcióhoz médiapartnerként a Zámori Hírek és a Pusztazámor Online (www.pusztazamor.hu) is csatlakozik.

*

Bevásárlás, utazás, fodrász, szállítás. Csak néhány tevékenység, melyhez megszokásból is használjuk gépjárművünket. Kényelem, gyorsaság, biztonság a fő jelzők, melyek eszünkbe juthatnak a gépkocsihasználattal kapcsolatosan. De vajon a kényelem, gyorsaság és biztonság jegyében nem feledkezünk-e el a gépkocsi védelméről?

Értéktárgyaink biztonsága napjainkban különösen fontossá vált a megnövekedett bűncselekmények száma miatt. A gépjárművekkel kapcsolatosan elkövetett bűncselekmények között első helyen szerepel a gépkocsifeltörés (a benne látható helyen hagyott, mozdítható értékek miatt), valamint a gépkocsilopás. Bármi történjék is, kellemetlen perceket tud okozni maga a látvány, a tudat, az, hogy illetéktelenek hozzányúltak a holminkhoz, de szintén sok időt, energiát és költséget okoz az eseményt követő ügyintézés is.

A kellemetlenségektől néhány egyszerű óvintézkedéssel megóvhatjuk magunkat:

  • Mindig zárja be a gépjárművet! A gépkocsifeltörések időtartama 1 perc alatti!
  • Ellenőrizze az ajtókat, ablakokat, hogy valóban bezárta-e azokat! Különféle blokkolókészülékekkel a bűncselekményt elkövető személyek megakadályozhatják a központi zár működését!
  • Ha be van szerelve, aktiválja a riasztót!
  • Ne hagyjon látható értékeket a gépkocsiban (pénztárca, kabát, telefon, bevásárlószatyor, aktatáska), hiszen ez mágnesként vonzza a „szakavatott”, ártó szándékú tekinteteteket!
  • A gépkocsit mindig hagyja jól belátható, forgalmas, lehetőleg folyamatosan megfigyelt helyen!
  • Menet közben is zárja be az összes ajtót gépjárművén, hiszen bármelyik gyalogosátkelőnél vagy forgalomirányító jelzőlámpánál pillanatok alatt kinyithatják az ajtót és kivehetik a kézközelben lévő értéktárgyakat!
  • Ajánlott a kormányzár, váltózár, kerékőr használata, indításgátló beszereltetése.
  • A betörésgátló fólia alkalmazása megnehezíti a gépjárműbe való bejutást!
  • Vessen egy pillantást a környezetre, nézzen körbe, győződjön meg arról, hogy nem tartózkodnak-e a közelben gyanús személyek!

Ha gyanús személyeket, gépjárművet észlel, jegyezze fel az autó rendszámát vagy típusát, ismertetőjelét, és ne féljen azonnal felvenni a kapcsolatot a rendőrséggel, vagy hívja azonnal ingyenesen hívható telefonszámainkat!

Ingyenesen hívható telefonszámaink: 107 ; 112

Érdi és Diósdi Városi Polgárőrség: 06-23-374-459; 06-30-621-2596; 06-30-621-2579

Százhalombatta Polgárőrség : 06-23-358-723

Tárnok Polgárőrség: 06-30-621-2897

Pusztazámor Polgárőrség: 06-70-413-7209

Sóskút Polgárőrség: 06-70-555-4955

Decrease font size Default font size Increase font size