Amit az elveszett iratok pótlásáról tudni kell

Nyomtatás

Az előző évben közel 120 ezer lakcímkártyát hagytunk el, míg személyi igazolvány mintegy 40 ezer esetben veszett el vagy semmisült meg. Ha valaki elveszíti okmányait, fizetnie kell a pótlásért.

Csányi Balázs, az ORFK Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának főosztályvezetője a Kossuth Rádió kérdésére elmondta, hogy a személyazonosító igazolvány pótlása, amennyiben nincs másik azonosításra alkalmas okmánya az ügyfélnek, ingyenes. Az útlevél és a vezetői engedély pótlásakor pedig az alapilletéket kell kifizetni – tette hozzá.

Elmondta, hogy amennyiben saját hibánkból, tehát vesztés miatt kell az okmányokat pótolni, fizetni kell értük. A személyi igazolvány pótlása 1500 forintba, a lakcímkártyáé 1000 forintba kerül, az útlevélért az alapilleték dupláját, a vezetői engedélyért pedig az alapilletéket kell megfizetni – fűzte hozzá. A kérelemhez az anyakönyvi vagy a házassági kivonatot kell mellékelni. A személyes mellett van lehetőség elektronikusan és applikáción keresztüli ügyintézésre is, csupán ügyfélkapu-regisztrációra van szükség hozzá.

Házasságkötésnél, névváltoztatás esetén csak személyesen lehet eljárni, mivel az elektronikus ügyintézés keretében csupán azonos adattartalomban bonyolítható le az okmány pótlása. Amennyiben adatváltoztatás kíséri, azt személyesen – akár előzetes időpontfoglalással – lehet intézni az okmányirodákban. Megjegyezte, hogy a személyi igazolvány 20 nap, a vezetői engedély 21 nap, útlevél pedig szintén 20 nap alatt készül el, az útlevél esetében pótdíj megfizetése mellett van lehetőség gyorsításra: 3 vagy 7 nap, illetve 24 óra lehetséges.

Az okmányok pótlásakor ideiglenes okmány kiadására csak akkor kerül sor, hogyha az ügyfél nem rendelkezik más, a személyi azonosság igazolására alkalmas okmánnyal – tájékoztatott dr. Csányi Balázs.

Varga Balász, az ORFK bűnmegelőzési osztályának főmunkatársa hozzátette, hogy az iratokat és a pénztárcát nehezen hozzáférhető helyen, egymástól külön kell tartani. Hogyha bűncselekmény áldozatává válunk, jelentsük a rendőrségen, mert az okmányokkal vissza lehet élni – jegyezte meg a szakember. Hozzátette, hogy az eltűnést a rendőrség mellett az okmányirodáknál is lehet jelezni.

(localinfo.hu)

 

Decrease font size Default font size Increase font size