Befejeződött a pusztazámori Napköziotthonos Óvoda és tagiskola épületenergetikai fejlesztése

Nyomtatás

Pusztazámor Község Önkormányzata 49,9 millió FT vissza nem térítendő támogatást nyert az „Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív program Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva” pályázati konstrukció keretében a Napköziotthonos Óvoda és tagiskola fűtési rendszerének korszerűsítéséhez és az épület hőszigeteléséhez.

A pusztazámori Napköziotthonos Óvoda és tagiskola 1998-ban épült. Az intézmény fűtését és energiaellátását, 2 db egyenként 80 kW teljesítményű gázkazánnal biztosították, amelyeknek az éves fogyasztása elérte a 27 865 m3-t. Az épületenergetikai korszerűsítéskor az intézmény áttér a megújuló energia felhasználásra, ennek érdekében kiépítésre kerül egy talaj hőszivattyú rendszer, amely 1200 méter talajszondából álló talajszonda rendszerrel van ellátva. A talajszondák egyenként 100 m hosszúak, így 12 szonda telepítése szükséges. A WPF 66 talajhő/víz szivattyú, az 1500 literes fűtési puffertartály, az összeköttetést biztosító hidraulika és a gépészeti szerelvények alkotják a korszerűsített primer rendszer fő elemeit. A meglévő gázkazánok egyike ambivalens üzemmódban dolgozik a fűtési puffertartályra a hideg téli órákban. A korszerűsített fűtési rendszert egyedi fejlesztésű elektromos kapcsoló, vezérlő és távfelügyeleti rendszer működteti és nyilvános hálózaton keresztül táv felügyeli. A hőmérsékletszabályozás központi, időjárás függő. Az épület hőszigetelésének elvégzése után az eddigi éves gázmennyiség- 27865 m3- a számítások szerint 25115 m3-re, míg a talajhőszivattyú üzembe helyezése után 2642 m3-re esik vissza, ami éves szinten több, mint egy millió forint megtakarítást jelent, a megnövekedett villamosenergia felhasználás figyelembe vételével együtt.
Az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében elnyert támogatás felhasználásával lehető válik Pusztazámor Község számára, hogy éves szinten kb. egy millió forint megtakarítást érjen el a korszerűsített fűtéssel és hőszigeteléssel, míg a becsült éves CO kibocsátás a számítások szerint a jelenlegi 62,33 t/év-ről 25,45 t/év-re csökkenjen. A talajhőszivattyús rendszer üzembe helyezésével (csak fűtés esetében) az energia hasznosulás 498,96 GJ/év, a primer energiahordozó mennyiség csökkenése 579,53 GJ/év.

 

Pusztazámor Község Önkormányzata
Cím: 2039 Pusztazámor, Munkácsy M. u. 1.
E-mail:polgarmester@pusztazamor.hu
Honlap: pusztazamor.hu
www.ujszechenyiterv.gov.hu

Decrease font size Default font size Increase font size