Szén-monoxid-mérők további vizsgálata

Nyomtatás

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter utasítására a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei rendkívüli ellenőrzés keretében újabb, forgalomban lévő szén-monoxid-mérő készülékek biztonságosságát és megfelelőségét vizsgálják meg 2015 februárjában.

Tavaly a fogyasztóvédelmi hatóság két alkalommal is mintavételezte a szén-monoxid-érzékelőket. A vizsgálatok során kiderült, hogy készülékek többsége nem felel meg az előírásoknak. A kifogásolt szén-monoxid-mérők magas száma ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a kereskedelemben kapható valamennyi termék kockázatos lenne. A vizsgálati eredmények alapján, a fogyasztók érdekében szükséges és indokolt a további készülékek gondos tesztelése.

A miniszteri utasításra elrendelt ellenőrzés célja a magyar családok és fogyasztók védelme. Kiemelt fontosságú a fogyasztók folyamatos tájékoztatása és az ellenőrzések folytatása annak érdekében, hogy a családok biztonságos és megbízható készülékeket tudjanak vásárolni. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által felügyelt fogyasztóvédelmi hatóság mindent megtesz a szén-monoxid-érzékelők széles körű ellenőrzése érdekében.

Az idei februári rendkívüli vizsgálatot követően a szakemberek 2015. március 15-ig összeállítanak egy ún. pozitív listát, amelyet természetesen elérhetővé tesznek a fogyasztók számára is. Ezen a listán azok a szén-monoxid-mérők szerepelnek majd, amelyek biztonságos működéséről a fogyasztóvédelmi hatóság meggyőződött.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztály

 

Decrease font size Default font size Increase font size