Wifi-csatlakozás a vonatokon

Nyomtatás

Két év alatt több mint tízmilliószor csatlakoztak az utasok a vonatokon kiépített ingyenes fedélzeti wifi interneteléréshez. A 2013 márciusától bevezetett, egyre népszerűbb díjmentes szolgáltatás már 770 kocsiban működik, elővárosi és egyes távolsági, valamint InterCity járatokon.

A MÁV-START 2013 márciusa óta hétszázhetven kocsiját szerelte fel wifi-routerrel annak érdekében, hogy az elővárosi, távolsági és InterCity közlekedésben internetezési lehetőséget biztosítson utasainak. A díjmentes wifi-kapcsolatot egyre többen használják a vonatokon: a bevezetés óta eltelt kevesebb mint két év alatt a csatlakozások száma dinamikusan növekedett, és már átlépte a tízmilliót. Az adatok szerint havonta 600-700 ezerszer lépnek fel az internetre a vonaton utazók. A egerősebb hónap 2014 októbere volt, 745 ezer csatlakozással. A legtöbben péntekenként neteznek a wifi-hálózatot igénybe véve, ilyenkor akár a napi 400 gigabyte-ot is meghaladhatja a teljes adatmennyiség.

A fedélzeti, vezeték nélküli internetet minden erre előkészített járműben ingyenesen vehetik igénybe az utazók, a hozzáférés maximális sávszélessége kocsinként 7,2 Mbps. Így egyidejűleg akár 10-15 fő csatlakozhat internetre egy-egy kocsiban. Az igénybe vehető sávszélesség a hírportálok, közösségi oldalak, levelező rendszerek megtekintését teszi lehetővé, elősegítve a kikapcsolódást, a tájékozódást, vagy éppen a tanulást, munkavégzést.

Az utasok nem csak a vonatokon, hanem hét vasútállomáson is használhatják a díjmentes internet-szolgáltatást. A három budapesti fejpályaudvaron – a Déliben, a Keletiben és a Nyugatiban –, valamint négy vidéki vasútállomáson: Debrecenben, Szegeden, Zamárdiban és Keszthelyen is elérhetővé tette a MÁV a „wifizést”. Miskolcon február végére épülhet ki a működéshez szükséges hálózat. A kelenföldi pályaudvaron a közeljövőben, Pécsett pedig idén nyáron, az újjáépülő állomási főépület átadását követően lesz ingyenes wifi.

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

 

Decrease font size Default font size Increase font size