Közeledik az adózási szezon

Nyomtatás

Ismét eljött az éves számvetés ideje, kiröppentek a NAV udvarias levelei, amelyek mindenkit figyelmeztetnek, hogy közeledik a 2014. évre vonatkozó személyi jövedelemadóról, járulékról, egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulásról, különadóról, egészségügyi hozzájárulásról szóló bevallás benyújtásának határdátuma.

A határidőkben nincs lényegi változás: február 2-áig kell nyilatkozatot tenni, ha munkáltatói adómegállapítással akarunk túlesni ezen. Ennek előfeltétele, hogy munkáltató vállalja a 14M29 jelű munkáltatói adómegállapítás elkészítését, amit akkor tud megtenni, ha csak munkabérből vagy társadalombiztosítási ellátásból származó bevételünk volt tavaly. Ha adókedvezményt akarunk érvényesíteni, akkor csatolni kell a munkáltatónak az erről szóló igazolásokat. A munkáltató az adóbevallást legkésőbb május 20-ig köteles elkészíteni és közölni a munkavállalóval.

Ha a munkáltatói adómegállapítás nem járható út, a következő határidő február 16. Eddig kell beküldeni papíron vagy elektronikus úton az 1453 NY jelű nyilatkozatot az adóhatóságnak, ha magánszemélyként azt kérjük, hogy adókötelezettség teljesítéséhez a hatóság készítse el a 2014-ről esedékes egyszerűsített bevallást. A nyilatkozat a NAV bármelyik ügyfélszolgálatán beszerezhető, vagy a honlapjáról is letölthető. A kérésünkre  elkészült 1453 E jelű egyszerűsített bevallást április 30-ig kapjuk meg postán vagy elektronikus formában. Ha nem változtatunk rajta, akkor nincs több teendő, ha javítjuk, kiegészítjük, akkor ezt az aláírt, javított adatokkal elfogadott változatot május 20-ig kell beküldeni. Ennek alapján a NAV ismételten kiszámolja az adót, és erről június 22-ig értesítést küld.

Még az egyszerűsített bevalláshoz képest is jóval egyszerűbb a bevallási kötelezettség teljesítése adónyilatkozattal. Ehhez az 1453 ADÓNYILATKOZAT jelű nyomtatványt kell beküldeni május 20-ig, amit akkor tehetünk meg, ha megfelelünk az összes feltételnek, melyek együttes megléte szükséges ahhoz, hogy ezt a megoldást választhasd.

Alapesetben, ha a jogszabályi rendelkezések alapján éves adókötelezettségünk elszámolására nem kérhetjük a munkáltatói adómegállapítást, nem választhatjuk az adónyilatkozatot, sem az egyszerűsített bevallást, akkor kötelezettségünknek az 1453 számú bevallás kitöltésével és beküldésével kell eleget tenni. Magánszemélyeknek május 20. a beküldés határideje, egyéni vállalkozóknak, áfásoknak, evásoknak, katásoknak viszont február 25. Idén is választhatjuk  a csökkentett adattartalmú bevallást, ha magánszemélyként kizárólag olyan adóalapot képező jövedelmünk volt 2014-ben, amit be tudunk írni az erre szolgáló űrlap valamelyik sorába.

Az 1453 számú bevallást be tudjuk nyújtani, regisztrációt követően, ügyfélkapun keresztül beküldve. Ha egyébként elektronikus úton kell teljesítenünk a bevallási, adatszolgáltatási kötelezettséget, akkor nincs is más választásunk. Egyéb esetben nyomtatott formában, postán vagy személyesen is eljuttathatjuk a bevallást a NAV-hoz. Ez esetben választhatjuk  a nyomdában előállított űrlapot, de azt is, hogy magunk  nyomtatjuk  ki a NAV honlapjának internetes kitöltő-ellenőrző programjával elkészített bevallást – számol be a www.otvenentul.hu.

 

Decrease font size Default font size Increase font size