Januártól nem érvényesek a régi őstermelői igazolványok

Nyomtatás

Ez év január elsejétől már nem érvényesek a régi, zöld színű őstermelői igazolványok. Erre a tényre már a múlt év novemberében is felhívta a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A múlt év januárjától az agrárkamarákhoz (NAK) tartozik az őstermelői igazolványok kiadása és érvényesítése. A NAK időben jelezte, hogy azok akik 2009. január 1-jét követően váltották ki az őstermelői igazolványukat (ez volt a zöld színű, régi típusú igazolvány) és azt 2014-ben nem cserélték le az új típusú barna színű igazolványra, év végéig kérelmezzék az új igazolvány kiállítását. Az igazolvánnyal kapcsolatos eljárás egyébként a kamara tagjai számára ingyenes.

De mi történik azokkal az őstermelőkkel, akik a cserét időben nem rendezték, kérdeztük Vendégh Edittől, a megyei agrárkamara titkárától, aki elmondta, minél előbb keressék fel a falugazdászt, hogy ezt a hiányosságot pótolják. Ugyanis a régi igazolvány érvényét veszítette december utolsó napján, az újjal pedig csak időarányosan lehet a kedvezményeket, jogosultságot érvényesíteni. Például, ha valaki márciusban váltja csak ki, akkor a 600 ezer forintos adókedvezmény (őstermelőknek eddig az összegig még bevallást sem kell tenniük a tevékenységükből származó bevételről) csak időarányosan érvényesíthető, vagyis a márciusi példánál maradva, 600 ezer forint helyett csak 450 ezer forintos adókedvezményt vehet igénybe.

(További részeltek a teol.hu oldalon)

 

Decrease font size Default font size Increase font size