Ilyen lesz az idei egyetemi-főiskolai felvételi

Nyomtatás

Miben változik idén a felvételi, hogyan jelentkezhetnek és milyen ponthatárokra számíthatnak a diákok? Itt vannak a legfontosabb infók a 2015-ös felvételiről.

2015. február 15-ig adhatják be a jelentkezéseket a szeptemberben induló alap-, osztatlan és mesterképzésekre, illetve felsőfokú szakképzésekre a továbbtanulni kívánó diákok. A felvételi eljárás alapdíja továbbra is 9 ezer forint, amelyért három szakot jelölhetnek meg (ugyanannak a képzésnek a fizetős és az állami ösztöndíjas formája – bár külön sorba kell írni, az eljárási díj szempontjából egynek számít), a továbbiakért 2-2 ezer forintot kell fizetni, és legfeljebb öt helyre jelentkezhetnek. Az idei eljáráson már csak online, az e-felvételi rendszerében adhatóak le a jelentkezések.

A 16 népszerű szakon, így például andragógián, gazdálkodás és menedzsmenten, valamint turizmus-vendéglátáson is már évek óta központilag meghatározott ponthatárokat húznak. 2015-től további 25 szakon vezetik be a központi ponthatárt, így a legnépszerűbb bölcsészszakokon, az osztatlan tanári és az orvosi szakon is megvannak már az idei minimumponthatárok.

Azokon a szakokon, ahol nincs központi ponthatár, az egyetemek, főiskolák kapacitásszámai határozzák meg a ponthatárokat; azok kerülhetnek be, akik elérik a minimumponthatárt  és beleférnek a kapacitásba.

Bizonyos szakokon, például több bölcsészet- és társadalomtudományi szakon, a jogászképzésen, az általános orvosi, fogorvosi és gyógyszerészeti szakon is kötelező az emelt szintű érettségi, enélkül nem lehet bekerülni ezekre a szakokra. Természetesen ilyenkor is jár többletpont, de csak legalább 45 százalékos eredmény esetén.

2015-től öt képzési területen (műszaki, informatika, agrár, természettudomány és gazdaságtudományok) jelentkezhetnek duális képzésekre is: az elméleti tudást az egyetemen, főiskolán, a gyakorlatit viszont egy vállalatnál, „élesben” kaphatják meg. Azt, hogy mely szakok indulnak a hagyományos mellett duális formában is, januárban hozzák nyilvánosságra.

(Eduline.hu, localinfo.hu)

 

Decrease font size Default font size Increase font size