Csak egy kis nátha?

Nyomtatás

Többnyire mindenki abban a tudatban él, hogy a nátha banális betegség, előbb utóbb kezelés nélkül is elmúlik. De a korábban néhány nap alatt lezajlott betegség gyakran elhúzódik, még a leggondosabb ápolás mellett sem gyógyul meg néhány nap alatt.

Különösen a közösségbe kerülés időszakában sok szülő számára ismerős helyzet, hogy gyermekénél egyszer csak orrfolyás, köhögés veszi kezdetét. A száraz köhögés később átmegy hurutos formába és hamarosan éjjel-nappal köhög a kicsi. Az éjszakai fülfájdalmak, orrdugulás, torokfájdalom, időnként fellépő láz tartja állandó izgalomban a családot.

A betegség látványos lezajlását követően gyakori panasz, hogy a gyermek szájlégzővé válik, étvágytalan, nyűgös, rosszul alszik, sápadt, karikás szemű, és előfordul, hogy a hallása is gyengébb, sokszor visszakérdez, figyelmetlen. Ezek a tünetek akár hónapokon át is fennállhatnak, az év folyamán megismétlődnek, sőt a többszöri antibiotikumos kezelés után sem jön el a várva várt tünetmentesség. A nátha és a köhécselés szinte folyamatossá válik. Sokan úgy gondolják, hogy az óvodás gyermekeknél ez a természetes állapot, pedig itt sokkal komolyabb dologról van szó, mert a nátha sajnos az utóbbi időben egyre többször válik szövődményessé.

Igen, feltehetjük azt a kérdést: miért alakulnak ki a szövődmények, amikor mi tényleg mindent megteszünk a gyermekünkért. Ennek okai valóban sokrétűek, de a fontosabbakkal szembesülnünk kell. Egyik ok a növekvő légszennyezettség. A másik fontos tényező a táplálkozásban keresendő. A gyermekek általában kevés gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak. Még a jól evő gyermekek sem biztos, hogy elegendő vitaminhoz, nyomelemhez, ásványi anyaghoz jutnak a táplálékokkal, hiszen a nyersanyagok termesztése, tárolása az elmúlt ötven évben gyökeresen megváltozott. Tehát a gyermekek kevés természetes vitaminhoz jutnak, és ez is gyengíti a természetes ellenálló képességüket. A harmadik igazán fontos körülmény az a tény, hogy a kórokozók viselkedése is megváltozott.  Az utóbbi egy-másfél évtizedben egyre több gyulladásellenes szert kapnak a gyermekek, emiatt az ellenállóbb baktériumtörzsek elszaporodtak.Tehát a kórokozók erősebbek lettek, az ellenálló képességünk pedig gyengébb. A szövődmények kialakulásának szempontjából mindhárom tényezőnek együttesen fontos szerepe van.

Milyen szövődményekkel szembesülhetünk?

Alapvető felismerés, hogy a nátha leggyakoribb szövődményei törvényszerű sorrendben követik egymást.

A betegség mérföldkövei:

 1. Nátha
 2. Arcüreggyulladás
 3. Fülkürthurut
 4. Középfülhurut
 5. Orrmandula-duzzanat
 6. Légcsőhurut
 7. Hörghurut

Mi, szülők, mit tehetünk?

A szövődmények elhárításának eszköze elsősorban pontos orvosi diagnózis, valamint az egyszerű, de következetes és hatékony kezelés.

A betegséget, annak terjedését és súlyosabbá fordulását mi, szülők is megakadályozhatjuk:

 • Öltöztessük rétegesen a gyermeket: sapka, sál, kesztyű viselése fontos védekezés a betegség ellen. Hideg időben hasznos a jó meleg fürdő, a meleg gyógytea, például kakukkfűből, hársfavirágból, bodzavirágból, hagymából készítve.
 • Ne vigyük a gyermeket a közösségbe ameddig nem tünetmentes.
 • Otthon gyakran szellőztessünk, a piszkos papírzsebkendőket gondosan gyűjtsük össze, mossunk gyakran kezet, fertőtlenítsük az orrszívót és az orrspray adagolóját, nehogy visszafertőzést okozzunk az ismételt használatkor, fontos, hogy vitamindúsan táplálkozzunk.
 • Használjuk tengervizes orrsprayt, orrszívó porszívót, kombinált orrsprayt, fülmelegítést. A felsoroltak közül első és a legfontosabb az orrszívó, ami kórokozók eltávolítását szolgálja mindaddig, amíg a gyermek megtanulja jól kifújni az orrát. A második a jól kiválasztott orrspray, mely helyreállítja a jó orrlégzést. Jellemző tünet, hogy akinek az orra eldugul, annak hamarosan a füle is bedugul. Ezért a harmadik legfontosabb dolog a fülmelegítés, melynek praktikus eszköze a gyógysapka, ami enyhíti a fülfájdalmat, gyorsítja a gyulladásos folyamat lezajlását, rövidíti a betegség időtartamát.

A légúti betegségekre különösen érvényes az a szabály, miszerint, ha hosszú ideig áll fenn, akkor a kezelés is hosszadalmas, ha rövid ideje kezdődött, akkor a kezelés is gyors, hatékony.

Ha többet szeretne megtudni a nátháról és Nóziról, a hétfejű sárkányról, látogasson el a  www.gyogysapka.hu oldalra.

Cs. K.

Decrease font size Default font size Increase font size