Óvatosan a vasútátjáróban!

Nyomtatás

 

Az október 13-i akciót a szakemberek a korábbi sikerek fényében azért hirdették meg, hogy felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy a kiemelten veszélyes vasúti átjárókban különös figyelmet kell szentelni a biztonságos, körültekintő közlekedésnek az áthaladáskor.

Az útátjárós balesetek legfőbb oka az autóvezetők figyelmetlensége és a KRESZ előírásainak megszegése. A leggyakoribb szabálysértések a tavalyi ellenőrzések óta nem változtak: sebességtúllépés az áthajtáskor, illetve a fénysorompó tilos jelzése ellenére vágányokon való áthaladás. A gépjárművezetők negyede nem kapcsolta be biztonsági övét, egytizede pedig szabálytalanul - headset és kihangosítás nélkül - mobiltelefonált vezetés közben.

Gyakori jelenség, hogy a gépjárművezetők nem néznek körül az átjáróba történő behajtás előtt, illetve csúcsforgalomban bent ragadnak a kereszteződésben, ahol tilos és életveszélyes megállni. A kerékpárosok sokszor kikerülik a leengedett sorompót, a gyalogosok pedig általában nem veszik figyelembe a fénysorompó és a félsorompó jelzéseit.

A mostani akcióval a rendőrség és vasúttársaság emberei ismét a biztonságos, megfontolt közlekedés fontosságára figyelmeztették az autósokat. A kiválasztott helyszíneken szakemberek ellenőrzik egyebek között a fénysorompók, csapórudak, a vasúti átjárót jelző közúti táblák, útburkolati jelek állapotát és láthatóságát, de kiemelt figyelmet fordítanak arra is, hogy a gépjárművezetők betartják-e a vasúti átjáróban történő közlekedés szabályait, az előírásoknak megfelelően közelítik-e meg az átjárókat, illetve figyelembe veszik-e a fénysorompó és az egyéb biztonsági berendezések tiltó jelzését. A sorompóknál várakozó járművezetők figyelmét felhívják a fokozott balesetveszélyre, egy lehetséges baleset következményeire, továbbá a közlekedési szabályokra.

Magyarországon a járművezetők átlagosan 27 kilométerenként haladnak át egy-egy vasúti átjárón, amelyből 5807 található a hazai, 160 ezer kilométer hosszú közúti szakaszon.

vasut

2011. október 13.

Decrease font size Default font size Increase font size