Tiszta forrás

Nyomtatás

Szeptember utolsó péntekén olyan emberek tevékenységével ismerkedtünk meg iskolánkban, akik sokat tettek a magyar népművészet feledésbe merülő értékeinek megőrzéséért, továbbadásáért.

Délelőtt a Muzsikás együttes látogatott el hozzánk. Meséltek Bartók Béláról és Kodály Zoltánról, az általuk összegyűjtött népdalokról. Ezek közül többet bemutattak nekünk, különleges régi hangszerekkel kísérve. Még a zenét tanuló gyermekek számára is érdekes volt megismerni a tamburát, a hosszú furulyát és az erdélyi gardont. Nem maradhatott el a közös éneklés sem. Vidám, lakodalmas csujogatóval zárult az emlékezetes délelőtt. Köszönjük a negyvenéves fennállását tavaly ünneplő Muzsikásnak és a támogató Mol-nak ezt a rendhagyó énekórát.

Délutánra is jutott a jóból. Országosan tizedik, intézményünkben pedig második alkalommal emlékeztünk meg a Népmese napjáról. Ezt a jeles alkalmat hivatalosan szeptember 30-án, Benedek Elek születése napján tartják. Nem véletlenül. Elek apó – ahogy korában a gyermekek nevezték – munkássága nagy részét arra áldozta, hogy a magyar népmesekincset örökül adja az utána jövő nemzedékeknek.

Az idei programot Magyar Mariann szervezte a gyereknek. Vetítés segítségével felelevenítette a népmeséről tanult ismereteket. A másodikosok A daru és a róka vendégsége című mesét bábozták el nagy sikerrel Lázár Emília felkésztésében. Majd Mariann néni Benedek Elek: Szélike királykisasszony című meséjét olvasta fel, melyhez a délután folyamán szépséges illusztrációkat készítettek a gyerekek.

A harmadikos Bölcs Bagoly képzőben még egy pályázati eredményhirdetésre is sor került. Az itt tanuló gyerekek mindegyike nyári olvasmányként Benedek Elek-mesekönyvet kapott, melyből olvasmánynaplót készíthettek. A legjobb pályamunkákat Klucsik Bence és Zsoldos Márk készítette, akik jutalmul oklevelet és könyvet vehettek át.

 

Mészáros Ildikó tanító

Decrease font size Default font size Increase font size