ÁNTSZ: tetőzik a parlagfű pollenkoncentrációja

Nyomtatás

A napokban tetőzik a parlagfű pollenkoncentrációja az Aerobiológiai Monitorozási Hálózat mérései szerint – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-vel.

A levegőben lévő pollenkoncentráció az ország nagy részén elérte a napi köbméterenkénti 200–499 pollenszemet, emiatt az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) a „Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer” 6 fokozatú skáláján 4-es riasztást adott ki. Az ÁNTSZ azt írta: csak az ország nyugati és északi részén jobb valamivel a helyzet, de még ezeken a területeken is 3-as szintű riasztás van érvényben.

Kiemelték: ilyen helyzetben az arra érzékenyeknek számolniuk kell azzal, hogy asztmás tüneteik akár rohamszerűen jelentkezhetnek. Ennek kockázatát csökkenthetik azzal, ha a szakorvos utasítása szerint szedik gyógyszereiket, kevesebb időt töltenek a szabadban, esténként hajat mosnak, az ágyneműt gyakrabban cserélik, sűrűbben porszívóznak a lakásban. Akik most kezdenék meg szabadságukat, azoknak belföldi pihenésre az erdővel borított magasabban fekvő hegyes területeket, illetve külföldi nyaralás esetén a tengerpartokat, magashegységi régiókat ajánlja az ÁNTSZ.

 

Az OKI előrejelzése szerint a következő napokban már csökkeni fog a parlagfű pollenkoncentrációja.

A „Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer” térképe a szezonban hetente frissül és a http://oki.antsz.hu/ címen, illetve awww.facebook.com/tisztiorvos oldalon keresztül érhető el. A térkép a parlagfű (ambrosia) pollenkoncentrációjának adott hétre jellemző, becsült országos eloszlásáról ad tájékoztatást, míg ennek egészségügyi szempontú megítéléséhez a riasztási kategóriák szín szerinti besorolása szolgál támpontul.

További információk és részletek a http://oki.antsz.hu/files/jelentesek/pprr/aktualis.pdf címen olvashatók.

(MTI)

 

Decrease font size Default font size Increase font size